Кашлицата е симптом. Кашлицата не е заболяване, затова не се лекува. Лекува се заболяването, което я предизвиква.

Кашлицата е защитна реакция на организма за очистване на дихателните пътища от секрети, токсични вещества и различни микроорганизми. Тя е симптом, който в някои случаи не е свързан със заболяване на дихателната система.

Може да се прояви при патологично дразнене на дихателния център в продълговатия мозък (кашлица с централна генеза) или чрез периферните рецептори при сърдечносъдови заболявания или при ангажиране на органите на средостението.

Нощната кашлица е характерна за бронхиалната астма. Появява се внезапно, пристъпно поради по-голямата активност през нощта на нервус вагус, в резултат на което се проявява бронхоспазъм.

Нощната кашлица може да се дължи и на гастроезофагеален рефлукс (връщане на стомашно съдържимо от стомаха към хранопровода), в резултат на което се дразнят по съседство рецепторите в трахеята или се аспирира стомашно съдържимо.

Хроничният синуит и ринит могат да предизвикат стичане на секрет по задната стена на фарингса при легнало положение и да предизвикат нощна кашлица.

Спането с отворена уста води до изсъхване на лигавицата, което също може да стане причина за нощна кашлица.

Предвид различните причини за внезапно появила се кашлица през нощта аз се обръщам към читателката с препоръка да потърси помощта на специалист по белодробни болести, който чрез съответните изследвания ще й помогне да се намери причината за нейната нощна кашлица - кашлица при непушач.