Изборът на подходяща четка не е толкова лесна работа - той трябва да бъде съобразен със здравословното състояние на зъбите. Това означава, че първо трябва да се консултирате със стоматолог, който ще ви насочи каква устна козметика да използвате.

Освен това на пазара има огромно разнообразие от фирми и множество продукти за устна хигиена, което прави избора още по-труден.

Тези продукти не са универсални за всички и малко от пациентите знаят, че при неправилен избор и употреба може дори да си навредят - често срещаното изтриване и чувствителност на зъбите, неправилно почистване и много задържана плака.

Повечето хора си избират четки със средна твърдост. Това всъщност е правилният подход само ако не сте наясно каква всъщност твърдост е подходяща за вас.

В този случай вашият стоматолог може много да ви помогне. Като правило за хората, които имат проблеми със зъбите и особено с венците, са най-подходящи меките четки.

Твърдите четки за зъби не са най-доброто средство за грижа за устната кухина. В стремежа зъбите да се изчистят добре може да се стигне до разрушаване на зъбния емайл или тъканта на венците и оголване на самите зъби.

Размерът на главата на четката не трябва да бъде много голям - 25-30 мм. Така тя ще бъде по-ефективна и при почистването на трудно достъпните места.

Главата на четката трябва да бъде заоблена, за да не наранява меките части на устната кухина и най-вече венците. Тяхното често увреждане може да доведе до атрофия.

Четката трябва да е направена от много отделни снопчета със закръглени краища.

Именно такива четки притежават най-оптимална почистваща повърхност, т.е. натискът върху зъбите и венците се разпределя равномерно в процеса на почистване.

За предпочитане са четките с изкуствени косми, тъй като естествените имат свойството да попиват влага и така създават по-благоприятна среда за развитие на болестотворни бактерии. Естественият косъм е и по-чуплив, след това той става по-остър и може да увреди най-вече венците.

Четките с различна дължина на косъма са по-подходящи, те по-добре премахват зъбния налеп, изчистват местата между зъбите и масажират венците. Особено удобни са дръжките с гъвкаво, чупещо се рамо.

Най-добре е влакната на зъбната четка да бъдат групирани в снопчета, раздалечени едно от друго, изрязани най-често пирамидално. В момента на пазара има разнообразни четки, включително и за почистване на езика.

Детските четки за зъби са подходящи за деца над 1 година. При покупка на четка внимателно прегледайте за каква възраст е подходяща тя.

Производителите са длъжни да я напишат върху опаковката. В зависимост от възрастта детските четки са различни - с по-малки размери на главата, с интересни дръжки и форми на любими герои.

Електрическа четка се препоръчва само за хората, които в резултат на някаква патология или заради напредване на възрастта, не могат да извършват характерните за почистването на устната кухина движения.

Времетраенето на четкането е индивидуално, но то не бива да бъде по-кратко от 3 минути.

Четката изпълнява своето предназначение, когато не е износена. Необходимо е периодично снабдяване с нова - на всеки 2 до 3 месеца.