Околната среда на човека е въздухът и всички органи са програмирани да функционират в това обкръжение. При гмуркане организмът е поставен в много по-плътна околна среда, към която съществува определена кратка поносимост. Структурите, които ни интересуват в този случай, са носните кухини, носоглътката и средното ухо. Те изравняват налягането на околната среда.

При гмуркане в зависимост от тренировките издръжливостта е различно дълга. Това е при идеално функциониране на посочената конфигурация. А в противен случай? Най-често “повредата е в нашия телевизор”. Всяка промяна в носа, носоглътката и средното ухо има отношение към зададения въпрос: изкривена носна преграда, задебелена носна лигавица, хронични хреми и синуити, носни полипи и тумори пречат носните кухини да дадат своя съществен дял в изравняване на налягането на околната среда. При затруднение тъпанчето хлътва рязко и се получават заглъхване и болки.

Проблеми с носоглътката имат подобен механизъм - уголемена трета сливица, хипертрофия на задните полюси на долните раковини, тумори. Те пречат на добрата функция на евстахиевата тръба, налягането в средното ухо не се изравнява и се явяват заглъхване и болки.

Евстахиевата тръба е част от средното ухо и връзката му с носоглътката. Тя осигурява въздушната среда вътре в самото средно ухо. Този въздух поддържа отвътре тъпанчето, за да не хлътне под налягането на въздуха през ушния канал (околната среда). При гмуркане водният стълб въздейства върху тъпанчевата мембрана и ако няма достатъчно въздушно противодействие зад тъпанчето, заглъхването и болките са сигурни. При тежки случаи тъпанчето се разкъсва. При чести възпалителни процеси на носоглътката в детството може да остане в по-късна възраст недостатъчност на евстахиевата тръба.

Друга важна част при разисквания проблем е самото тъпанче. При много хора част от него е изтънена и хлътнала от възпаление в детството и по-късно създава проблеми. В такива случаи може да има сраствания между тъпанчето и слуховите костици, които блокират движението му и то не може да заеме необходимата позиция.

В заключение следва да кажем, че когато искаме да се гмуркаме, първо трябва да сме наясно дали носната кухина, носоглътката и средното ухо са в състояние да издържат на това действие. Като не разискваме доброто белодробно дишане, което е обект на друга преценка.