Д-р Асен Драмов, главен асистент към сектор “Ангиология” в Клиниката по съдова хирургия и ангиология в Университетската национална кардиологична болница - София Той отговаря на въпроса на Юлия Василева.

Вродените заболявания на кръвоносните съдове са сравнително рядко срещани.

В тях се включват хемангиомите, неправилно свързване между артериалните и венозните съдове (артерио-венозни малформации), вродени разширени вени (вродени варици), лимфни отоци (лимфедеми) и някои по-комплексни заболявания - например болест на Клипел-Треноне и синдром на Парк-Вебер.

Хемангиомът е доброкачествено туморовидно разрастване на кръвоносни съдове или на клетки, които ги изграждат - ендотелни клетки, мускулни клетки, съединителна тъкан, строма и др. Те засягат областта на лицето, тялото или крайниците.

Имат характерен вид, обикновено са силно пигментирани, може да са надигнати над нивото на кожата.

Диагнозата се подпомага от Доплер ехография, компютърна или ЯМР ангиография или обикновена ангиография. Лечението е оперативно или чрез склерозираща и емболизираща терапия. Обикновено поради характерната си оцветка хемангиомите се разпознават още след раждането на детето.

Вродените разширени вени също и се разпознават още след ражадането, но понякога е необходимо израстването на детето до 1-2 години, за да се изявят по-добре и да се диагностицират. Прогнозата е добра.

При артерио-венозните фистули най-често след раждането няма обективни признаци на заболяването. При израстването на детето започва да се наблюдава подчертан оток на крайника (дори понякога чак в пубертета).

Постепенно се развиват промени в кожата и трофични рани, които трудно зарастват и често кървят обилно. Инфекциите не са рядкост.

При съмнение за такова заболяване трябва навреме да се направи Доплерова сонография, ангиография или ЯМР- или компютър-томографска ангиография и да се предприеме лечение.

Лимфедемите се изразяват с меко тестоват оток на крайника, може да се изявят веднага след раждането или при израстването на детето. Диагнозата не е трудна.

При болестта на Клипел-Треноне имаме множество признаци поради комплексното засягане на много съдове. Срещат се артерио-венозни фистули (изразяващи се с оток), разширени вени, недоразвитие на дълбоките вени, кожни хемангиоми с характерен цвят на кафе с мляко, развитие на разширени вени на нетипично място (т.нар. ембрионални вени). Много характерен симптом е удължаването на засегнатия крайник спрямо здравия.

Това се дължи на активиране на клетки в костите от високото съдържание на кислород във венозната кръв и ненавременното спиране на костния растеж в болния крайник. Диагнозата се поставя сравнително лесно.

При съмнение на общопрактикуващия лекар или педиатъра за вродено съдово заболяване е необходимо детето веднага да се изпрати на консултация със съдов хирург или ангиолог.

Той ще постави диагнозата и при необходимост ще назначи допълнителни изследвания - Доплерова ехография, ангиография, ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография.