Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло. Той отговаря на въпроса на Антония Цветкова от София.

Тъпанчето (тъпанчевата мембрана) е външна стена на тъпанчевата кухина, която е основна част на средното ухо. Ако си представим ушния канал като сляпа улица (улица без изход), той достига до тъпанчето.

Здравото тъпанче не позволява да проникват различни продукти в средното ухо. При такова местоположение е много трудно да е налице възпалителен процес, самостоятелно на тъпанчето, но то участва при възпаление на външното или средното ухо. В медицинската литература тъпанчето е известно като миринкс (от гръцки) или мембрана тимпани (от латински).

Възпалението му се нарича мирингит. При външни отити от бактериални, вирусни или гъбични причинители е налице и мирингит. Тъпанчето се нарича още "огледало на средното ухо" и при остри, средни отити търпи изменения.

При хронични средни отити или липсва или голяма част от него е унищожена. Така че възпаленото тъпанче се лекува само от специалист и от никой друг - било лекар или пациент. Начините на лечение са различни и се подбират от този, на когото му е ясно за какво става дума. Дори заболяването да е леко, то от некомпетентна намеса може да стигне до менингит с фатален изход. Излишно е да споменавам, че тук алтернативните методи в медицината нямат място.

Все пак с какво може да си помогне човек при болки в ухото?

Да вземе обезболяващо лекарство през устата, да постави в ушния канал затоплено олио или зехтин или памуче със спирт или да накапе обезболяващи ушни капки. Това е първа помощ при болка в ухото, но не е лечение на възпаленото тъпанче. В България специалисти по оториноларингология съществуват от първата половина на XX век.

Преди това съдбата на хора с болни уши е била според случайността. Един от близките хора на Васил Левски - Матей Преображенски - Миткалото, е починал от възпалено ухо. Така че лечението на болните уши в XXI век оставяме на специалистите.