Доц. д-р Николина Бовянска, дм, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение на Александровска болница

Тя отговаря на въпроса на Юлия Костова

Плановите операции обичайно не се провеждат при жени в менструация, като причините за това са както от страна на анестезията, така и от страна на хирургията.

По отношение на анестезията от значение е фактът, че поради настъпилите хормонални промени в женския организъм е налице известна лабилност и психическа неустойчивост на пациентките, а също и повишена болкова чувствителност. Това променя леко действието на някои от наркотичните вещества и води до употребата на повече обезболяващи медикаменти. В допълнение при много от жените се наблюдават симптоми като отпадналост, главоболие, болки в корема и кръста, запек или диария, които влошават комфорта и забавят възстановяването от операцията.

По време на месечен цикъл, особено през първите дни настъпват промени в системата на кръвосъсирването. Намалява броят на тромбоцитите и се повишава активността на някои плазмени противосъсирващи фактори, което повишава риска от по-обилно кървене в следоперативния период. Нивото на хемоглобина при част от жените в този период леко се понижава и те по-трудно понасят кръвозагуба.

При много оперативни интервенции се налага да се постави уретрален катетър. Това, освен че е притеснително за пациентките по естетически и хигиенни съображения, е нежелателно поради повишен риск от инфекциозни усложнения. Инфекциите в този период са по-чести и поради спад в имунната защита на организма.

Споменатите по-горе причини не са от такова естество, че абсолютно да изключват възможността за извършване на операция по време на месечен цикъл.

Въпреки това хирургичните процедури и анестезията са стрес за организма и за гладкото им протичане е важно да се избегнат всички допълнители рискове, които временните менструални промени предизвикват.