Д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница “Св. Екатерина”

Той отговаря на въпроса на Е. Траянова

Синкопът е симптом, при който се получава краткотрайна загуба на съзнание, обикновено водеща до падане. Един на 30 пациенти посещаващи “Бърза помощ”, има синкоп. Той започва внезапно и възстановяването е спонтанно и бързо. Причината за това състояние е нарушено кръвоснабдяване на мозъка в този момент.

Поради факта, че загубата на съзнание невинаги е синкоп, диагнозата му е сложна. Трудността произтича и от факта, че причините за синкоп са много различни.

На първо място лекарят трябва да разграничи синкопа от гърча.

Съществуват две основни групи причини за синкоп: несърдечни и сърдечни. Към несърдечните причини се отнасят невромедиираните (рефлексни причини, например вазо-вагален рефлекс от емоционален произход, болка и др. или при ортостатичен стрес). Втората група рефлексни причини са ситуационните, например след нахранване, дефекация, след уриниране, след упражнения. Като самостоятелна група рефлексогенни синкопи е нарушението на синуса в сънната артерия.

Към несърдечните причини спада ортостатичната хипотония, т.е. загуба на съзнание след промяна на положението на тялото или след приемане на лекарства, понижаващи кръвното налягане, алкохол, антидепресанти и др., както и при анемия, диабет.

От сърдечните причини най-често синкопът се провокира от ритъмни нарушения като брадикардия (синдром на болния синусов възел, нарушения в проводимостта и др.), тахикардия, например камерна тахикардия, или провокирана от лекарства аритмия.

Сърдечните заболявания с нарушение на структурата на сърцето са сериозна причина за синкоп и включват заболявания на клапите, сърдечен инфаркт, хипертрофична кардиомиопатия, сърдечни тумори, заболявания на перикарда и нарушения на функцията на клапните протези. По-рядко срещани заболявания, при които се получава синкоп, са белодробен емболизъм, дисекация на аортата и белодробна хипертония.

За да се диагностицира правилно синкопът, пациентът трябва да бъде насочен от личния лекар или спешна помощ към съответните центрове и специалисти, които могат да бъдат кардиолози, невролози, ендокринолози и др. Те ще изяснят точната причина чрез различни функционални тестове и високоспециализирани изследвания като ехокардиография, компютърен томограф, коронарография и др. Според това ще се проведе съответното медикаментозно, интервенционално и хирургично лечение.