Доц. д-р Георги Тодоров, началник на Клиниката по хирургични болести на Александровска болница, отговаря на въпроса на Лилия Йорданова

През последните десетилетия се наблюдава отчетлива тенденция към непрекъснато увеличаване на честотата на заболяванията на дебелото черво, включително и тези на анaлната област. Факт, който до голяма степен се дължи на неправилния начин на живот.

Най-честите заболявания са дивертикулозата, хемороидите, аналната фисура, хроничният улцерохеморагичен колит, доброкачествените новообразувания (т.нар. полипи) и колоректалният рак. От тях значително по-голямо внимание заслужава ракът на дебелото и правото черво, който вече заема трето място в структурата на всички злокачествени заболявания след рака на белия дрoб и гърдата и е на първо място между туморите на стомашно-чревния тракт.

Освен това повечето от профилактичните мерки за него са валидни и за останалите заболявания на дебелото черво, а от друга страна, наличието на което и да е от тях изисква задължително изследване и за рак на дебелото черво и ректума

Основните профилактични мерки са насочени към начина на хранене. Препоръчва се намаляване приема на калории, особено на животински мазнини. Да се консумира по-често риба и птиче месо вместо свинско, телешко и агнешко. Рискът от това заболяване се повишава при консумация на пържени и препечени меса.

Да се повиши дневната консумация на зеленчуци и плодове, особено на зелените, суровите и грубоцелулозните. Богатите на фибри храни ускоряват пасажа през дебелото черво, с което съкращават времето за въздействие на вредните вещества.

Препоръчва се повишена физическа активност и контрол на затлъстяването, спиране на тютюнопушенето.

За съжаление най-често първите симптоми при рака на дебелото черво се появяват късно. Ето защо е важно да се разбере, че са необходими редовни профилактични прегледи за ранно диагностициране на заболяването. При наличие на коликообразни болки, подуване на корема, примеси в изпражненията на кръв или слуз, чувство на недоизхождане трябва да се направи незабавен косултативен преглед при хирург или гастроентеролог.

При пациенти, навършили 50-годишна възраст, се препоръчва всяка година анализ на три последователни проби от изпражненията за наличие на кръв, рентгеново изследване на дебелото черво на всеки 5 години, както и изследване с оптична система (ендоскопско флексибилна колоноскопия) на всеки 5 години за оглеждане на цялото дебело черво.

При поставянето на такава диагноза пациентите се насочват към хирург, специалист в тази област, и се извършва оперативно лечение.

При пациенти, които имат родственик с рак на дебелото черво, установен полип или хроничен улцерохеморагичен колит, тези профилактични изследвания трябва да започнат от 40-годишна възраст.

При навременно откриване на рака на дебелото черво прогнозите са много добри.

Затова е препоръчително пациентите при най-малкия проблем да търсят специализирана помощ с цел превенция на заболяванията на дебелото черво.