Как се лекува сърдечна кашлица, пита читателката ни Здравка Янкова.

Ето как отговаря на нейния въпрос д-р Борислав Ацев, кардиолог в университетската болница “Св. Екатерина” в София


Повечето хора свързват кашлицата с простуда, бронхит, ларингит, пневмония и други заболявания на белите дробове и горните дихателни пътища и често пристъпват към самолечение с антибиотици.

За съжаление този подход е грешен, защото причините за кашлицата може да бъдат и други. Това води до забавяне на правилната диагноза и лечение.
Често тя се провокира от сърдечни заболявания. Диагностичното уточняване на кашлицата при случаи без предварителни данни за сърдечно заболяване е труден процес. Например, ако аневризма на аортата притисне белия дроб, може да се получи кашлица и докато тя не се открие с ЕхоКГ изследване, компютърен томограф или магнитен резонанс, проблемът не може да се реши. Тогава аневризмата се отстранява оперативно и кашлицата изчезва.

Най-често сърдечната кашлица се дължи на сърдечна слабост. Тогава освен кашлица има задух и други прояви при различните хора като отоци, увеличаване на черния дроб (хепатомегалия), течност в обвивките на белите дробове (плеврален излив) и на сърцето (перикарден излив) и други.

До сърдечна слабост (недостатъчност) може да доведат различни сърдечни заболявания - високо кръвно налягане, исхемична болест на сърцето, сърдечни пороци, бактериален ендокардит и други инфекции на сърцето. Лечението на всяко едно от тези заболявания намалява тези прояви и кашлицата обикновено спира.

Всяко заболяване се лекува по различен начин и това зависи от изследванията, които се направят, и компетентното мнение на специалистите - кардиолози, кардиохирурзи и други. Те решават дали болният ще се лекува с медикаменти, или оперативно.
Характерна кашлица има при отделни сърдечни заболявания. Например стеснението на митралната клапа (митрална стеноза) най-често от сърдечните заболявания се проявява с отделяне на кървави храчки. При хипертоници (пациенти с високо кръвно налягане) кашлица може да се прояви във връзка с лечението им с АСЕ. В тези случаи тя е дразнеща, суха, постоянна и продължава, докато не се спре лекарството.

Сърдечната кашлица е един често срещан при различни заболявания симптом. Това създава диагностични трудности и затова още при появата й всеки човек е трябва да се обърне към личния лекар и специалист кардиолог.