Проф. Георги Едрев, специалист по уши, нос и гърло, отговаря на въпроса
на читателка:

Световъртежът представлява завъртане на околните предмети около пациента в дадена плоскост - хоризонтална, вертикална или комбинирано. Той бива периферен (от вестибуларния апарат) и централен (от мозъчните структури). Представлява симптом при различни заболявания на нервната система, вътрешното ухо, а често и при съдови увреждания. По-често при пациентите се среща замайване (потъване, нестабилност, люлеене). Заболяванията, при които световъртежът или замайването е симптом, могат да настъпят остро или протичат хронично.

В младежка възраст по време на грипна епидемия може да настъпят световъртеж, гадене и повръщане. Заболяването се нарича вестибуларен невронит. Смята се, че се дължи на увреждане на вътрешното ухо от грипни токсини (серологично е доказан грипен вирус В) и след няколко дни преминава спонтанно. Пациентът обикновено не боледува от стандартната форма на грип.

В други случаи може да се появи първи пристъп на болестта на Мениер. При нея става дума за лоша регулация на налягането на течностите във вътрешното ухо, симптомите са сходни с тези на невронита, но има и намаление на слуха. Със следващите кризи заболяването хронифицира, а намалението на слуха прогресира.

При неврологични заболявания също може да има нестабилност и подобни оплаквания, но чрез изследвания се установява точната диагноза. При анемии или ниско артериално налягане особено в тийнейджърска възраст, се среща замайване, децата колабират.
При пациенти над 50-60-годишна възраст хрущялните дискове на шийните прешлени се променят, прешлените притискат шийните нерви, а те променят тонуса на съдовете към главата. Кръвоснабдяването на вътрешното ухо и мозъка страда. Заболяването се нарича шийна остеохондроза, а сред народа е известно като шипове. Влияе се от позицията на главата и ако човек е спал на неудобна възглавница, сутрин се събужда с нарушено равновесие, а понякога и с гадене и повръщане. Такива хора често казват: мениерът пак ме повали на легло. Не става дума за мениер, а за шийни шипове. Човек трябва да избира определена позиция на главата и удобна възглавница. Заболяването е хронично и от него отърваване няма.

При атеросклероза, сифилис на мозъка или тумори също може да има нестабилност и нарушено равновесие. За щастие това са редки заболявания, а най-често става дума за шийна остеохондроза, която може да се съчетава с промени в кръвното налягане.