Много хора не вярват в приема на хранителни добавки, а лекарите дори го отричат, наричайки го “загуба на пари и време“. Всъщност, когато се приема правилно, всяка хранителна добавка може да направи много за вашето здраве, дори и един обикновен мултивитамин. Ежедневния стрес, на който сме подложени, както и неправилното хранене, може да доведе до намалени количества на витамини, минерали, и други полезни вещества в тялото. Хранителните добавки са допълнението, което ще Ви гарантира, че ще получите тези вещества. Хранителните добавки могат да повишат имунитета Ви и да Ви направят по-здрави, но само, и единствено ако не прекалявате с тях. Тялото се нуждае от определени нива на витамини, минерали и други вещества, за да функционира правилно.

За всяко едно от тези хранителни вещества е установена препоръчителната дневна доза. Това е количеството, което е необходимо за оптимално здраве. Тези дози винаги са отбелязани на етикета на хранителната добавка, която приемате. Нивото на необходимите вещества, разбира се е различно при различните възрасти. Когато живеете активно или сте спортист, имате по-голяма нужда от витамини, и минерали например. Истината е, че повечето неща в живота са скъпи. Това се отнася и за хранителните добавки. Има толкова много от тях, че понякога е трудно да се ориентирате какво точно Ви е нужно. Всичко зависи от вашите цели. Има добавки за спортисти, добавки за отслабване и такива, подобряващи здравето.

Спортни хранителни добавки

Кои хранителни добавки са най-подходящи за мускулен растеж ? Вие тренирате усилено всеки ден. Прибавяте повече тежести, правите повече повторения. Правите всичко необходимо, за да постигнете максимален мускулен растеж. За съжаление понякога откривате, че сте в застой и не можете да качите нито грам мускули. Имате нужда от допълнителен тласък. Имате нужда от добра стратегия, за да поемете отново по пътя към мускулния растеж. Нужна Ви е подходяща хранителна добавка!

Протеини на прах

Добрият протеин на прах трябва да присъства във всяка тренировъчна програма! Лесно смилаем, лесно преносим и супер ефективен, качествения протеин на прах е отлично допълнение към хранителния режим на всеки, който търси повишаване на чистата мускулна маса. Протеините на прах са подходящи, когато нямате време да се храните или се нуждаете от допълнителен протеинов прием, извън храната която приемате. Кога е най-добре да се приема суроватъчния протеин? При събуждане сутрин: Вашето тяло е било гладно в продължение на осем или повече часове, така че със сигурност мускулите Ви са в застой.

Първото нещо, което трябва да направите, е да приемете доза протеин на прах. Това ще предотврати катаболното състояние, което може да настъпи. Сега, Вие имате нужда от протеини, а вашето тяло ще Ви благодари за прилива на аминокиселини!

Преди тренировка: Това е момента, когато трябва да завишите нивата на аминокиселините в кръвта отново. Протеина приет преди тренировка ще гарантира, че мускулите Ви ще са снабдени дълго време с протеин, за да могат действително да започне процес на възстановяване по-рано. След тренировка: Това е най-подходящото време, за да получите бързо усвояващ се протеин. Приет не по-късно от 30 минути след тренировката, протеина ще стимулира растежа на мускулите и ще ги предпази от катаболните процеси.

Гейнъри

Тези продукти помагат на атлетите, които имат бърз метаболизъм и трудна качват мускулна маса. Целта им е да повишат дневния калориен прием. Съдържат въглехидрати, протеини и други полезни за бодибилдърите съставки.

Креатин

Друга добавка, която е добре позната и ефективна е креатина. Той се преобразува в креатин фосфат в мускулите, като осигурява необходимата за тренировката енергия. Плюс това, креатина ще хидратира мускулните клетки, създавайки анаболна среда и увеличавайки протеиновия синтез. Кога се приема креатина? Преди тренировка: Приемът на креатин преди тренировката ще гарантира, че ще получите достатъчно енергия. След тренировка: Подходящ е приемът на креатин, в рамките на 30 минути след тренировката. Това е момента, когато мускулите Ви имат най-голяма нужда от хранителни вещества!

Глутамин

Като една от най-изобилните аминокиселини в организма, глутамина подпомага възстановяването, като помага на мускулните клетки да възстановят гликогена след тренировка. Също така, повишава нивата на хормона на растежа и поддържа функцията на имунната система, така че да можете да останете здрави. Глутамина може да помогне за забавяне на умората по време на тренировка, така че да можете да запазите своята интензивност за по-дълъг период от време. Подходящ е за прием след сън, преди тренировка, след тренировка и преди лягане.

ВСАА

Аминокиселините с разклонена верига се използват за гориво по време на интензивни тренировки, предотвратявайки по този начин изразходването на трудно постигнатите мускули за енергия. ВСАА стимулира синтеза на протеини и нормализира нивата на кортизол, катаболния хормон. Подходящо е да се приемат сутрин след сън, преди и след тренировката.

Аргинин

Лесно се превръща в азотен оксид в организма. Аргинина е мощна добавка с множество ползи. Тя увеличава притока на кръв към мускулите, за да се даде възможност на повече хранителни вещества като аминокиселини и глюкоза, да достигнат до вашите мускули.Приема се сутрин след сън, преди тренировка и преди лягане вечер.

Добавки за отслабване

Много хора се чудят как най-ефективно да понижат теглото си. Най-вероятно ще получите съвет да минете на диетичен хранителен режим и да започнете да спортувате. Все пак, можете да си помогнете с някаква хранителна добавка за отслабване. Кофеинът е изключително търсен и уважаван сред добавките за отслабване, заради свойството му да извежда мазнините от мастните клетки. И тук не става въпрос за чаша кафе, а за кофеин под формата на хранителна добавка. След като попадне в тялото, кофеина ще се свърже с рецепторите на мастните клетки. При нормални условия, нуклеотида аденозин се свързва с тези рецептори, а когато това стане се възпрепятства освобождаването на мазнините от тях. Тъй като кофеина се свързва с въпросните рецептори, той пречи на аденозина. Ето така, освобождаването на мазнините се активира на максимална степен.

Йохимбе е растение, което съдържа активното съединение йохимбин, който е известен предимно със своите способности да изгаря мазнините. Йохимбина подпомага загубата на мазнини чрез увеличаване на количеството на мазнините, освобождаващи се от мастните клетки, също като кофеина. Изследванията показват, че когато се приема преди упражнения, йохимбин може да повиши повече от два пъти количеството на мазнините, освободени от мастните клетки. Зеленият чай стимулира горенето на калории. Активните съставки в него, които са отговорни за тази способност, са катехините и по-точно един катехин, наречен епигалокатехин галат (EGCG). Трябва да се отбележи, че освен да гори калории зеленият чай може да защити тялото Ви, тъй като е мощен антиоксидант.

Капсаицина е друга съставка, ставаща все по-популярна и съдържаща се в лютия червен пипер. Капсаицина увеличава количеството на калориите които тялото Ви гори, благодарение на неговата способност да повишава нивата на адреналин. Не можем да не споменем и аминокиселината л-карнитин, която притежава способността да превежда мазнините през труднопроходимата клетъчна мембрана, право в митохондриите. Там те биват изгаряни за енергия, която тялото Ви използва. Няколко проучвания потвърждават, че карнитина увеличава количеството на мазнините, които тялото Ви изгаря.

Конюгираната линолова киселина (CLA) е важна част от здравословната група на омега-6 мазнините. Редица проведени изследвания вече са доказали, че CLA значително засилва загубата на мазнини, като едновременно с това увеличава мускулния растеж и сила. Тя работи, като инхибира ензима липопротеин липаза (LPL). Този ензим разрешава на мастните клетки да взимат мазнините от кръвта и да ги съхраняват като телесни мазнини. Чрез инхибиране на LPL, CLA пречи на организма да съхранява мазнини, като вместо това го насърчава да ги гори.

Хранителни добавки за подобряване на здравето

Тази група добавки е наистина богата и многобройна. В нея се намират витамините и минералине, ензимите, билките, незаменимите мастни киселини и масла, пробиотиците, и много, много други. Целта на тези полезни добавки е да Ви направят по-здрави, да Ви предпазят от някои болести или да решат, или облекчат вече съществуващ здравословен проблем. Обикновено, приемани по посочения начин, тези добавки са безвредни. Можете да ги приемате през цялата година. Едни от тях са мултивитаминните добавки, които почти всеки е приемал и познава. Могат да се приемат от всеки, който смята, че не получава достатъчно витамини и минерали.

Това е напълно възможно, тъй като храната не винаги може да Ви ги осигури. С мултивитаминниите добавки , можете да си осигурите по-голямата част от хранителните вещества, необходими на организма за неговото правилно функциониране.

Хранителните добавки за здравето, включват и такива за сърцето. Тези продукти обикновено включват коензим Q10. Той работи като увеличава енергията в тялото. Сърцето е един от органите, които имат най-голяма нужда от енергия. Продукт с достатъчно количество от този коензим може да подобри работата на сърцето и да го предпази. Добавките за сърце съдържат и мастни киселини, обикновено омега 3. Те доказано намаляват риска от болести на сърцето, като оказват врияние върху онези фактори в тялото, които стават причина за подобни болести. Тоест, омега 3 мазнините намаляват триглицеридите и холестерола в кръвта, а също така и нивото на протеинът фибриноген, който води до появата на съсиреци в кръвта.

Към добавките за здраве спадат и лененото масло, омега 3 6 9, масло от крил и други. За здравето на простатата можете да приемате сау палмето, което намалява увеличената простата и облекчава неприятните симптоми. Към хранителните дабавки за здраве спадат и тези за пречистване на черния дроб, като магарешки бодил и комбинираните продукти за прочистване на дроба. Не на последно място, важни са и добавки за очите, като лутеин, и за подобряване на паметта, като гинко билоба и много други.

Един от лидерите сред онлайн магазините е www.FitnesHrani.com. Предлагаме безплатна доставка, безплатна консултация по телефон, имейл или в онлайн чат в нашият онлайн магазин, като ще бъдете насочени към най-правилните продукти за Вас, в зависимост от целта , която желаете да постигнете.