23°C   София
 

Според ново проучване сок от тях сваля кръвното, дава жизненост и свежест. Плодът помага за отслабване.  

Едни хора преяждат по празници, други - от сутринта, казват диетолозите. С този афоризъм обобщават личните си впечатления от бързото обезформяне на нацията. Или творчески перифразират извода на Световната здравна организация, че затлъстяването вече е пандемия.

Да приемем, че сме в по-леката категория. Но дори и в този случай се нуждаем от разтоварване и детокс. Кръвното ни вероятно е реагирало на празнуването с печено агнешко, дроб сарма и чести наздравици. Със сигурност дрехите ни стягат около талия.

Като по заявка идват данните на британски учени за вкусна рецепта за възстановяване. В ново проучване върху ограничен брой доброволци с ранни признаци на хипертония се оказало, че прием на сок от череши може да се сравнява с някои лекарства за хипертония.

Участниците били разделени в групи. Едните получавали истински сок, другите - плацебо от оцветена и ароматизирана вода. След изпиване на 60 милилитра плодов концентрат, разредени със 100 мл вода, кръвното падало със 7 на сто в рамките на 3 часа. Това според учените било достатъчно да се намали рискът от инсулт и от сърдечни заболявания съответно с 38 и с 23 процента.

Екипът приписва добрия ефект върху артериалното налягане на съдържащите се в черешите фенолни киселини. Те са едни от най-силните естествено срещащи се в плодовете биоактивни молекули. По своя характер са антиоксиданти - вещества, които помагат на клетките в организма да се борят с разболяващите ни окислителни процеси.

Най-значимото понижаване на кръвното настъпвало, когато две фенолни киселини - протокатехиновата и ваниловата, достигнали пикови стойности, обясняват учените. Те смятат, че черешите имат потенциал за управлението на високото кръвно.

Според наши диетолози сходен ефект ще имат и целите плодове. Предимство, от  което ще се възползваме пълноценно с излизането на родната реколта на пазара. 

До момента черешите имаха изключителна популярност в монодиетите за бързо отслабване или като базов плод в суровоядните режими за здравословно намаляване на теглото през пролетта. Допълнителен ефект от антиоксиданетите във вкусния плод е доказаният прилив на жизненост и освежаването на кожата.

В най-разпространения у нас вариант черешовата диета се препоръчва за 3 до максимум 5 дни. През целия период се яде само плодът и обилно се пият течности - вода и топъл чай без захар. Най-рязко отслабват хората със значително наднормено тегло.
Режимът обаче трябва да се съгласува с лекар. Той е неприемлив за хора със стомашно-чревни проблеми и особено за страдащи от колит.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Разгадаха първото убийство в историята

Човекът е хищник, присъщо му е да убива. Според Библията Авел е първата жертва на убийство в света....

Клуб за танци зарази хиляди, уби над 300

Клуб за танци до град Алесандрия, посещаван от възрастни хора, причинил експлозия от зараза с...

Лекари в САЩ - смаяни колко бързо се влошават и умират пациентите от COVID-19

Един медицински работник нарече това "безумно", а друг каза, че това те превръща в параноик -...

От 1 апарат дишат 4-ма чрез малко подобрение

За 10 минути и с подръчни средства се правят разклонения от машината Критичен за болниците със...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия в битката с коронавируса имат много въпроси за реакциите...

Защо при КОВИД-19 има емболия

Появи се парадокс - лекарите от първа линия срещу коронавируса имат много въпроси за реакциите на...

65 болести надничат от едно име

През 1959 г. американско списание за традиционна китайска медицина (Journal of Traditional Chinese...

Как да постигнем просветление в кухнята

Филм показва, че съзнанието лекува физически недъзи На 18 и 19 април ще се състои световна интернет...

Какво е инфо-вирус?

Инфо-вирусът е като биологичния вирус, но много по-хищен. Докато живият паразит има няколко часа...