15°C   София
 

Според ново проучване сок от тях сваля кръвното, дава жизненост и свежест. Плодът помага за отслабване.  

Едни хора преяждат по празници, други - от сутринта, казват диетолозите. С този афоризъм обобщават личните си впечатления от бързото обезформяне на нацията. Или творчески перифразират извода на Световната здравна организация, че затлъстяването вече е пандемия.

Да приемем, че сме в по-леката категория. Но дори и в този случай се нуждаем от разтоварване и детокс. Кръвното ни вероятно е реагирало на празнуването с печено агнешко, дроб сарма и чести наздравици. Със сигурност дрехите ни стягат около талия.

Като по заявка идват данните на британски учени за вкусна рецепта за възстановяване. В ново проучване върху ограничен брой доброволци с ранни признаци на хипертония се оказало, че прием на сок от череши може да се сравнява с някои лекарства за хипертония.

Участниците били разделени в групи. Едните получавали истински сок, другите - плацебо от оцветена и ароматизирана вода. След изпиване на 60 милилитра плодов концентрат, разредени със 100 мл вода, кръвното падало със 7 на сто в рамките на 3 часа. Това според учените било достатъчно да се намали рискът от инсулт и от сърдечни заболявания съответно с 38 и с 23 процента.

Екипът приписва добрия ефект върху артериалното налягане на съдържащите се в черешите фенолни киселини. Те са едни от най-силните естествено срещащи се в плодовете биоактивни молекули. По своя характер са антиоксиданти - вещества, които помагат на клетките в организма да се борят с разболяващите ни окислителни процеси.

Най-значимото понижаване на кръвното настъпвало, когато две фенолни киселини - протокатехиновата и ваниловата, достигнали пикови стойности, обясняват учените. Те смятат, че черешите имат потенциал за управлението на високото кръвно.

Според наши диетолози сходен ефект ще имат и целите плодове. Предимство, от  което ще се възползваме пълноценно с излизането на родната реколта на пазара. 

До момента черешите имаха изключителна популярност в монодиетите за бързо отслабване или като базов плод в суровоядните режими за здравословно намаляване на теглото през пролетта. Допълнителен ефект от антиоксиданетите във вкусния плод е доказаният прилив на жизненост и освежаването на кожата.

В най-разпространения у нас вариант черешовата диета се препоръчва за 3 до максимум 5 дни. През целия период се яде само плодът и обилно се пият течности - вода и топъл чай без захар. Най-рязко отслабват хората със значително наднормено тегло.
Режимът обаче трябва да се съгласува с лекар. Той е неприемлив за хора със стомашно-чревни проблеми и особено за страдащи от колит.ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Направиха лицево-челюстна аутопсия на крал Ричард III

Анализирани са 9 удара по главата му Откритият скелет на крал Ричард III при разкопки на паркинг в...

Поставят диагноза на Брежнев през тоалетна чиния

На знамнателния за България 10 ноември, но през 1982 г., в 8,09 часа умира съветският вожд Леонид...

Шуман скача в Рейн, умира в лудница

Последната му творба е открита след спиритичен сеанс от  красивата цигуларка Джели д'Араню  Малко...

Защо куркат червата

Когато човек е гладен, телесните усещания са все неприятни - боли го стомахът и откъм червата се...

Тялото си произвежда дрога

Мозъкът и някои жлези произвеждат силни химикали, които влияят на настроението, мислите и...

Що е дрога?

Дрога е всяка психоактивна субстанция, водеща до злоупотреба и зависимост. Популярната представа за...

Конспиративни теории за рака

По света се ширят 3 конспиративни теории за рака. Най-лесна за опровержение е третата - че акулите...

Философия на китайската медицина

Убождане с игли, отвари от билки, канали, по които в тялото тече енергията Ци – китайската медицина...

Упорити небивалици за рака

Ето 5-те най-упорити небивалици за рака, подхранвани от невежеството за човешката биологияа 1. Ракът...