Оркестър от гайдари, певци и певици, както и десетки чепеларци гостуваха на рождения ден на Иван Раев, който навърши 100 години. На улицата до домът му се извиха и хора. Сред гостите бе и кметът на община Чепеалре Борян Хаджиев. столетникът получи торта и телевизор от общината.

Иван Раев, известен като Стрико Ваньо, е един от най-възрастните учители по ски и вероятно най-възрастният активен скиор. През 2021 г. когато бе на 96 години тогавашният вицепремиер Мариана Николова му връчи грамота за принос към туризма.

Със ските го свързал първия пансион, построен от негови роднини по майчина линия в Пампорово в средата на 30-те години на миналия век. Той и братовчед му Наско Сираков реално са били първите ски-учители на туристите. "В пансиона идваха богати и много заможни хора. Министри и банкери също. Тогава ските се знаеха от богатите. Учехме ги да карат ски, особено децата им. До Чепеларе идваха с коли, а оттам до Пампорово ги извозвахме завити с кичени халища с мулета до горе, защото нямаше път", разказва той. Сред учениците му тогава е и бил министър- председателят на България Богдан Филов. Първи метри на ски при Стрико Ваньо е направил и топполицаят на Царство България Никола Гешев.

"Обучил съм много хора да карат ски. Само за един ден мога да науча човек да се спуска по пистите", уверява ветеранът. Има си своя система на обучение- най-напред учи начинаещите да могат да ходят със ските по снега с различните техники. При ходенето със ски колената на двата крака трябва да се трият едно в друго, а тялото да бъде напред. Второто нещо, което трябва да научи ученикът му е как се пада. Стрико Ваньо ги съветва да се пада така, че краката и ските да са встрани и да се избегне досег с тялото. Следват задължителните техники на потегляне, пазене на равновесие и спиране и ученикът му бил готов.

Освен ски спортове чепеларецът твърди, че е и отличен плувец и лятото прекарва с месеци при роднини на покойната му съпруга в Сарафово. Само до преди няколко години за три часа можел да преплува от квартала до солниците и до Бургас.