Министерството на финансите предлага пациентите с дихателни и нервни болести също да получават някои лекарства безплатно през здравната каса. Това се разбира от протокол от заседанието на надзора на НЗОК, публикуван от сайта „Сега".

Надзорниците отлагат решението, за да възложат становища, включително и от инициатора – МФ. 56 лекарства за кръвно и сърдечни болести станаха безплатни от април по идея на МФ. Сега министерството предлага същата процедура и за дихателни и нервни болести.

Чакат се и становища от две фармацевтични асоциации - на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) и Българската генерична фармацевтична асоциация (БГФармА).

"Знаете, че имахме проблеми с асоциациите, които са свързани с предишното вдигане на процента на реимбурсация", обръща се към колегите си Иванка Динева по време на заседанието на надзора.
Извън допълнителния процент, с който бюджетът на касата трябва да се увеличи, ние трябва да предвидим и средства за заплащане на аптеките, допълва представителят на АИКБ в надзора Боян Бойчев.

При 100% реимбурсация аптеките не получават нищо от самата продажба, затова касата плаща допълнително.

При очакване на ново правителство, не е ясно дали то ще припознае искането на предходния министър. Касата не е и в положение да може да си позволи допълнителни разходи, тъй като вече се говори за отваряне на резерва наесен заради по-големите харчове на болниците след решението на КС, че лимитите са противоконституционни.