Тя е ефикасна не само за лечение, но и за профилактика при хронични и често рецидивиращи

Избягвайте да поставяте нещо в устата си 10 до 15 минути преди или след приема на лекарството, защото то се абсорбира директно от лигавицата заболявания 

Хомеопатията ( от гръцки: homoeos= подобен + pathos= страдание) е медицинска система, базираща се на природния закон за лечение similia similibus curentur, което означава “подобното се лекува с подобно”. Това е най-честото определение на медицината, базирана на принципите на холистичното лечение, индивидуализираната терапия и минималните дози, както и на наличието на индивидуална “жизнена сила”, при разстройство на която се появяват болестите. Целта на лекаря хомеопат е да възстанови баланса на “жизнената сила”, за да постигне бързо и нежно излекуване. Поради тази причина хомеопатията често е наречена “нежната медицина”.

Специалистите, занимаващи се с хомеопатия, открояват 10 най-чести въпроса на пациентите, решили да се подложат на холистичния метод.

1. Модерна или отмираща медицина е хомеопатията?

Методът за “лечение с подобно” е установен още от времето на Хипократ (460-370 г. пр.н.е.). Немският лекар, химик и езиковед д-р Самуел Ханеман (1755-1843) преоткрива и формулира Закона за подобието. Той създава нов метод на лечение, който нарекъл хомеопатия, и развива цялостна научна система, базираща се на конкретни закони и правила, изложена в неговата книга” Органон на лечебното изкуство”. Над 7000 медицински проучвания, публикувани в най-голямата международна база данни в областта на медицинските науки PubMed, доказват позитивния ефект на хомеопатичното лечение, каза д-р Мариян Иванов по повод Световния ден на хомеопатията 10 април.

2. Хомеопатията отрича ли традиционната медицина?

Хомеопатията не е в противоречие с традиционната медицина (алопатията). Двата начина на лечение се допълват при необходимост от оперативна намеса, терапия на силно разрушителни и дегенеративно процеси, необходимост от хирургически интервенции. Лекарят хомеопат познава възможностите на метода и може най-добре да прецени какво да предложи на своя пациент, за да подпомогне процеса на излекуване.

3. Възможно ли е самолечение и как се дозират хомеопатичните медикаменти?

Забравете за самолечението. Хомеопатичните медикаменти се дозират само според указанията на специалиста.

4. Хомеопатията само за лечение ли се използва, или и за профилактика?

Хомеопатията е ефикасна не само като лечебно, но и като профилактично средство при хронични и често рецидивиращи заболявания. Изготвянето на индивидуална програма подобрява имунния отговор и прекъсва порочния кръг на “безкрайните боледувания”.

4. Може ли хомеопатията да се съчетава и с други медикаменти?

Да. Необосновани и крайно опасни са твърденията, че ако лекувате детето или себе си с хомеопатия, не бива при никакви обстоятелства да приемате други медикаменти.

 5. Прилага ли се хомеопатия при деца и бременни?

Хомеопатичното лечение е напълно безвредно, затова без опасения може да се прилага и при малки деца (включително и при бебета), през всички фази на бременността и за по-бързо възстановяване след раждането.

6. Нужна ли е диета при хомеопатично лечение?

Не се изисква специална диета. Все повече обаче се утвърждава схващането, че храната е най-доброто лекарство. За тази цел е необходимо да се използва по-малко рафинирана захар, преработени храни, консерванти, алкохол и изкуствени подсладители.

7. Има ли изявени симптоми след старта на лечението?

Промените са строго индивидуални. Hякoи изживявaт oщe в нaчaлoтo мoщeн пopив и чyвcтвo зa oздpaвявaнe, пpи дpyги пpoмeнитe ca пo-бaвни и нeзaбeлeжими. Понякога opгaнизмът peaгиpa c yмopa и нepaзпoлoжeниe.

Водете си дневник на промените и ги съобщете на вашия хомеопат.

8. Колко време продължава лечението?

Хомеопатичното лечение може да работи толкова бързо, както и всяка друга медицинска система. Хроничните състояния изискват по-продължителна терапия, в зависимост от развитието и давността на заболяването.

9. Трябва ли да се избягват кафе, мента и други храни със силни миризми?

Това е просто мит. Изследванията показват, че тези храни могат да се приемат безопасно при хомеопатично лечение. Избягвайте да поставяте нещо в устата си 10 до 15 минути преди или след приема на лекарството, защото то се абсорбира директно от лигавицата. Може да се пие вода.

10. Вярно ли е, че хомеопатията е самовнушение?

Не е вярно. Научни изследвания показват, че пациентите, приемащи хомеопатия, имат по-добри резултати що се отнася до облекчаване на болковия и депресивния синдром, до подобряването на качеството на живот и общото здравословно състояние в сравнение с контролната група, приемаща плацебо.