Проблеми с нивата на желязо в кръвта и нарушената способност на тялото да регулира този важен елемент в резултат на инфекция със SARS-CoV-2 може да са ключов фактор за продължителен ковид, сочи ново изследване.

Откритието на научен екип от Кеймбриджкия университет може би е отговор на една от големите загадки на пандемията. То поражда надежда, че е възможно да се намерят начини за предотвратяване на това сериозно и мистериозно състояние.

При поне 2 млн. души във Великобритания са регистрирани симптоми на продължителен ковид. Те включват умора, задух, мускулни болки, проблеми с паметта и концентрацията, известни като “мозъчна мъгла”, и дори загуба на ориентация и умствена яснота. Това продължава дълго след отшумяване на първоначалната инфекция с вируса и специалистите още не са открили защо.

Малко след началото на пандемията британският научен екип започва да следи група хора, заразени с вируса. В течение на 1 г. те дават кръвни проби, което позволява на изследователите да наблюдават промените в кръвта им. Изследователите се фокусират върху стотина души, които още имат последствия на болестта, макар че от заразяването им са изминали 3 до 10 месеца.

Свързани ли са тези състояния с някакви промени в кръвта им? Да, отговарят учените. Те установили, че при пациенти с дълъг ковид упорити възпаления и

ниски нива на желязо  са се появили още 2 седмици след положителния тест

Проблемът с желязото е настъпил независимо от възрастта, пола или колко тежко са прекарали болестта.

“Нивата на желязо и начинът, по който тялото го регулира, при тези хора бяха нарушени на ранен етап от инфекцията и възстановяването им бе много продължително”, казва д-р Ейми Хенсън. Лекарите установяват, че тялото се опитва да компенсира ниските нива на желязо и произтичащата от това анемия и произвежда повече червени кръвни клетки, но не се справя добре на фона на продължаващото възпаление.

Проф. Хал Дрейксмит от Оксфордския университет обяснява, че нарушената регулация на желязото е естествен отговор на инфекцията. “Когато в тялото има възпаление, то реагира, като премахва желязото от кръвния поток. Така ни предпазва от потенциално смъртоносни бактерии, които улавят желязото, за да се размножават, и така изчерпват запасите му. Това е еволюционна реакция на организма, която

преразпределя желязото в тялото и кръвната плазма обеднява

откъм този елемент - каза той. - Но ако това продължи дълго, настъпва дефицит на желязо за червените кръвни клетки и кислородът в организма не се пренася пълноценно. А това засяга метаболизма, производството на енергия, както и белите кръвни клетки, които се нуждаят от желязо, за да работят правилно. Защитният механизъм в крайна сметка се превръща в проблем.”

Изводите на научния екип, публикувани в списание Nature Immunology, могат да помогнат да се обясни защо симптоми като умора и неспособност за физически усилия са често срещани при продължителен ковид.

Според изследователите още в началото на инфекцията трябва да се търсят начини за париране или намаляване въздействието на дългия ковид чрез коригиране на нарушената регулация на желязото.

Един от тези начини е да се овладеят тежките възпаления възможно най-рано, преди да повлияят на регулирането на желязото.

Друг подход може да включва добавки на желязо, но както сочи д-р Хенсън, индикациите може да са подвеждащи. “Кръвните изследвания не означават непременно, че пациентът няма достатъчно желязо в тялото, а че то може да е натрупано на грешно място. Това, което ни трябва, е начин да го мобилизираме отново и да го върнем в кръвния поток, където става по-полезно за червените кръвни клетки”.