Учените поставят под въпрос дългогодишното убеждение, че не служи за нищо

Вместо да го махат веднага при апендицит, ще пробват първо да го лекуват с антибиотици

Чарлз Дарвин теоретизира, че апендиксът е безполезна структура в човешкото тяло, която не изпълнява никаква функция. Затова и повечето хора го смятат за ненужна част от анатомията, която може да бъде отстранена по хирургичен път чрез процедура, наречена апендектомия.

Нови изследвания обаче показват, че този малък придатък на дебелото черво може да е по-важен, отколкото се е смятало някога, което кара учените да се замислят дали инвазивните процедури за лечение на проблемите, свързани с него, са необходими във всички случаи.

Апендицитът се появява, когато апендиксът се запуши и се възпали

Ако не се лекува, раздразненият орган може да се спука, което води до потенциално фатално състояние, известно като перитонит. (Какви са симптомите на апендицита - виж по-долу.)

Нови доказателства показват, че този проблемен придатък на дебелото ни черво може да изпълнява някои важни роли в човешкото тяло, разказва професорката от американския университет “Мидуестърн” проф. д-р Хедър Смит.

“През 2007 година екип от едно от най-престижните американски висши училища - университета “Дюк” (намира се в Дърам, щата Северна Каролина) открива, че в апендикса има биофилм - слой от полезни чревни бактерии, и изказват предположението, че

той служи като “резервоар” или “убежище” за стомашно-чревната флора

Там тя е защитена при инфекции на храносмилателната система. Докато организмът ни се бори с тях, често пъти се унищожават и микроорганизмите, които допринасят за правилното обработване на хранителните вещества. След като червата ни се възстановят, те се колонизират отново от полезните бактерии, съхранявани в апендикса, обяснява докторката.

Освен това проф. Смит твърди, че в него се съдържа голяма концентрация на лимфоидна тъкън, която поддържа имунната система и помага на тялото ни да се бори с множеството вируси и бацили, които го атакуват.

Въпреки че хората могат да функционират добре без апендикс, някои изследвания показват, че

премахването на органа може да има отрицателни последици

Например според научна публикация от 2021 г. в Journal of Anatomy наличието на непокътнат апендикс допринася за дълголетието.

Авторите на изследването установяват, че в сравнение с бозайниците със същото тегло без апендикс, тези с апендикс имат по-дълъг живот - вероятно поради по-малкия риск от заразяване с фаталната инфекциозна диария.

Проучване от 2017 г. пък показва, че ако сме имали апендицит и впоследствие сме претърпели апендектомия преди 20-годишна възраст, се свързва с по-нисък риск от язвен колит. Все пак отстраняването на апендикса може да повлияе на чревния биом, което да доведе до по-висок риск от специфични заболявания. Например изследване от 2022 г., публикувано в едно от водещите световни онкологични медицински списания Oncogene, установява, че

предизвиканите от апендектомия микробни промени в чревния биом могат да играят роля в развитието на колоректалния рак

“Това е област, за която определено са необходими допълнителни изследвания. Няколко студии обаче са установили, че честотата на инфекциите с бактерията Clostridium difficile е по-висока при хора без апендикс, което предполага, че той може да предлага известна защита срещу подобни инфекции. Необходими са допълнителни изследвания, за да се оценят редица медицински проблеми, свързани с отстраняването му", смята проф. Хедър Смит.

Clostridium difficile (клостридиум дифициле) причинява лека до тежка диария и чревни състояния като псевдомембранозен колит (възпаление на дебелото черво). Бактерията е най-честата причина за инфекциозна диария в болници и центрове за дългосрочни грижи в много от развитите страни.

Заради научаването на все повече нови неща за апендикса и неговата роля в човешкото здраве някои учени предполагат, че антибиотиците биха могли да бъдат подходящ вариант за лечение на хора с апендицит. Например в преглед на изследвания от 2021 г. учените откриват доказателства, че те

могат да лекуват успешно до 70% от случаите

на апендицит, които нямат усложнения. Въпреки това около 40% от пациентите, преминали през това лечение, в крайна сметка получават нов пристъп и преминават през процедура за отстраняване на апендикса.

Затова дали да се използват антибиотици, или операция за лечение на апендицит, е решение, което е най-добре да се вземе от квалифициран медик или хирург. Това помага да се гарантира, че човек получава най-подходящото лечение, за да се предотвратят потенциално смъртоносни усложнения като перитонит.

9-те симптома при апендицит

  •  Най-характерният симптом при апендицит е внезапната силна болка в долната дясна част на корема - близо до областта на апендикса. Тя се появява изневиделица, засилва се с времето, но може да е нетърпимо силна от самото начало;
  • Интензивна болка, разпростираща се от дясната част на корема към десния крак;
  •  Гадене и повръщане;
  •  Леко повишена температура;
  •  Загуба на апетит;
  •  Диария или запек;
  •  Газове;
  •  Болка при уриниране;
  •  Ограничени от болката движения

В случай че изпитате някой от изброените симптоми в съчетание с болки в корема, е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Навременната диагностика и лечение са в състояние да предотвратят сериозни усложнения. Сред типичните изследвания в случая са тези за установяване нивата на левкоцитите.