Ето как коментира правилата дерматологът доц. Жана Казанджиева

За медицината къпането е нещо много повече от хигиенен ритуал, защото въздейства върху нашите ексклузивни 2 квадратни метра “собственост” - кожата, най-големия орган на тялото ни. Схващанията как да използваме водата за максимално здраве на кожата се менят през годините заедно с новите знания на медицината. Ориентирана към потребителите интернет здравна платформа WebMD публикува 9 чести грешки за кожното здраве, които правим под душа. Предложихме ги за коментар на доц. д-р Жана Казанджиева, дерматолог дерматоалерголог от Александровска болница и член на ръководството на Българското дерматологично дружество.

Честото къпане

Вземането на душ всеки ден вероятно е навик, но ако не сте мръсни или потни, може да не се налага да се къпете повече от няколко пъти седмично. Миенето премахва полезните мазнини и бактерии от кожата, така че твърде честото къпане може да причини суха, сърбяща кожа и да позволи на лошите бактерии да проникнат през напуканите места. Когато излагате тялото си на нормална мръсотия и бактерии, това всъщност помага за укрепване на имунната ви система. Освен това при прекалено честото вземане на душ се разхищава вода. Все пак се уверете, че миете ръцете си често.

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: Това е едно от наложилите се в последно време схващания относно къпането. Както всяка теория и тази има противници. Вярно е, че миенето води до прекомерно изсушаване, но това се случва, когато не се използват правилните измивни средства. Препоръчва се измиване с душ олио или душ гел с рН близко до това на кожата – около 5,5. По този начин се запазва както водно-липидната мантия на повърхността на кожата, така и нормалната микробна флора. 

Дали се укрепва имунната система от контакта с “нормална мръсотия и бактерии”? Това схващане е в основата на т.нар. хигиенна хипотеза. Според нея съвременните деца много по-често боледуват от атопичен дерматит, защото се отглеждат в стерилната градска среда, без контакт с природата, животните, насекомите. Факт е, че атопичният дерматит при децата в икономически развитите държави е с много висока честота - приблизително 20-30%. А в бедните африкански и азиатски страни заболелите са 1-2%. Има и още едно интересно изследване в тази посока – процентът на децата с атопичен дерматит рязко се покачва при децата на емигрантите, дошли в САЩ от Индия и Китай.

Неподходящ сапун

Антибактериалните сапуни могат да унищожат твърде много бактерии, включително и добрите. Това може да позволи на лошите бактерии, които са устойчиви на антибиотици, да навлязат в кожата. Агресивните сапуни могат да изсушат кожата ви, затова се придържайте към нежни почистващи продукти или душ гелове с добавени овлажнители и масла. Ако имате екзема или чувствителна кожа, ароматизираните сапуни могат да раздразнят кожата ви. 

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: Агресивни антибактериални сапуни трябва да се използват само в производството, когато се налага да се почисти кожата от сериозно замърсяване. В останалите случаи трябва да се употребяват душ олио и душ гел с рН близо до това на кожата. 

Ароматизираните продукти трябва да се избягват само ако има налична екзема и дерматологът е направил епикутанно тестуване, което показва свръхчувствителност към определени аромати. В тези случаи пациентът получава алергичен паспорт с информация за съответните парфюмни алергени, които трябва да избягва. В повечето случаи са виновни не парфюмите, а консервантите в сапуните, както и някои повърхностно активни вещества. В България има мрежа от специализирани дерматологични центрове, които разполагат както със стандартната, така и с разширените серии за епикутанно тестуване. Това са европейски серии, които се произвеждат в Швеция и обхващат всички чести алергени. С тях се диагностицират контактните дерматити от парфюми и консерванти. 

Не перете достатъчно често кърпата си

Влажните кърпи са благоприятна среда за развитие на бактерии, дрожди, плесени и вируси. Мръсната кърпа може да причини гъбички по ноктите на краката, сърбеж по краката, брадавици. За да избегнете това, сменяйте или перете кърпата си поне веднъж седмично и се уверете, че тя изсъхва между отделните употреби. Окачвайте я разпъната на лост за кърпи, а не на кука, за да изсъхне по-бързо. Перете кърпите по-често, когато сте болни и ако в дома ви е влажно, например през лятото.

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: Наистина кърпите и хавлиите трябва да са сухи всеки път, когато се ползват. Трудно е да се каже, че мръсната кърпа може да причини гъбички или брадавици. По-скоро тук става въпрос за хигиенни мерки. Напълно съм съгласна, че кърпите трябва да се сменят често (особено при болест) и всеки член на семейството трябва да има своя собствена.

Не почиствате луфата (гъбата) си

Луфата е чудесна за търкане, но нейните кухини са идеалното място за укриване на микроби. Трябва да почиствате луфата си всяка седмица, като я накиснете в разредена белина за 5 минути и изплакнете добре.

Въпреки че е удобно да съхранявате луфата под душа, по-безопасно е да я изтръскате и да я окачите на хладно място, където ще изсъхне по-бързо. Трябва да сменяте естествената луфа поне на 3-4 седмици, а пластмасовата - на всеки 2 месеца

Коментарът на доц. Жана Казанджиев: Все повече дерматолози съветват да не се използва постоянно луфа или друга гъба за баня. Препоръчваме нанасянето на душ гела или олиото да става със собствените ръце – така няма опасност от дразнене или замърсяване. За привържениците на луфи – наистина трябва да спазвате правилата за почистване и смяна.

Използвате много топла вода

Дългият и горещ душ е толкова приятен, особено през зимата, но горещата вода премахва естествените масла на кожата и може да я направи суха и сърбяща. Предпазвайте кожата си, като се придържате към умерено топла вода и ограничавате продължителността на душа до 5-10 минути. Това е особено важно, ако имате кожни заболявания като екзема или псориазис.

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: Горещата вода разширява кръвоносите съдове и предизвиква обостряне на заболявания като атопичен дерматит, контактна екзема, псориазис и др. Пациентите с тези заболявания трябва да се къпят с по-хладка вода и за кратко време. Това е съвет и за родителите на деца с атопичен дерматит – тези деца не бива да се къпят с много топла вода и банята трябва да е много кратка като продължителност.

Твърде често миете косата си

Освен ако нямате мазен скалп, вероятно не е необходимо да миете косата си всеки ден. По-рядко мийте особено къдравата, увредена или химически третирана коса, за да не стане прекалено суха. Опитайте да оставяте повече време между измиванията и вижте какъв ще е ефектът. Дори ако спортувате всеки ден или се потите, най-добре е да поддържате постоянен ритъм за миене на косата. С напредване на възрастта не е необходимо да я миете толкова често с шампоан, защото скалпът ви произвежда по-малко мазнина.

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: По последното изречение може да се спори. Шампоаните не са предназначени само за измиване и отстраняване на мазнината, те са натоварени с много повече роли и съдържат различни полезни съставки, които са насочени пряко към някакво състояние на косата. Например косата на по-възрастните хора се нуждае от подхранващи шампоани - чисто физиологично в процеса на стареене косата изтънява, броят на космите намалява. При себорея, много пърхот, псориазис или атопичен дерматит има други изисквания към шампоана. Така че решението не е пропускане на шампоана, а той да бъде избран правилно. От това зависи и честотата на измиването. Щадящите шампоани могат да се ползват и всеки ден.

Изолирате старателно малките ранички, за да не се мокрят

Няма нужда да поддържате постоянно сухи леки охлузвания или дребни порязвания. Ако имате малка рана, най-добре е да свалите превръзките и да я почиствате всеки ден със сапун и топла вода, а душът е чудесно място за това. Поставете нова превръзка, след като се подсушите. Вашият лекар ще ви каже как да се грижите за по-сериозните рани.

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: Правилото е валидно, ако говорим за наистина незначителни нарушения на кожата, при по-сериозните трябва да се използват непропускащите вода лепенки или превръзки. И още едно уточнение: водата не бива да е много топла.

Не хидратирате кожата си след къпане

Кожата трябва бързо да се хидратира след подсушаването. Лосион, крем или друг сходен продукт запазва влагата в кожата ви. Най-доброто време за поставяне е веднага след къпане. Нанесете хидратиращия продукт в рамките на няколко минути след като попиете водата от тялото си.

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: Кожата е покрита от водно-липидна мантия, която къпането нарушава и трябва да я възстановим. Правим го с емолиенти. Те подпомагат подновяването на хидратацията и липидния слой на кожата, като по този начин укрепват нашата кожна бариера. И да, това трябва да стане в първите няколко минути след старателното подсушаване. Това е правилото при общото подхранване и грижа за кожата. Има отделни продукти, за които дерматолозите специално предупреждаваме, че не бива да се нанасят непосредствено след къпане или миене на лицето. Логиката е, че тогава проникват най-дълбоко и специфичните им съставки може да раздразнят кожата. Обикновено това са продукти, които съдържат ретиноиди или други по-агресивни съставки. Но те се изписват от дерматолог с нужните указания за използване.

Сапунисвате и там, където няма нужда

Не всички части на тялото ви се нуждаят от сапун, за да са чисти. Ограничете сапуна до подмишниците, слабините, краката, ръцете и лицето и се придържайте към топла вода за останалата част от тялото. Това ще ви помогне да не изсушите кожата си. Използването на сапун в половата област може да я раздразни и да наруши баланса на естествените бактерии, което може да доведе до дисбактериоза.

Коментарът на доц. Жана Казанджиева: Нека уточним, че според съвременната дерматологична наука сапун се използва за лицето само когато то е много, много замърсено. Кожата на лицето и особено на клепачите е изключително деликатна. При обичайни обстоятелства съветваме да се избягва сапунът и да се използват много по-меки почистващи средства като пяна, душ олио, душ гел. Сапунът става още по-ненужен, когато първо сме почистили старателно кожата от грим.

Често наистина се греши и с усърдното използване на сапун в гениталната област. Съветвам да се прибягва до специализираните меки измиващи средства за интимната зона, които са съобразени като състав и алкално-киселинна стойност с нейните особености.

4 лични препоръки от доц. Казанджиева:

Правилната последователност на къпането под душа е първо да се измие косата и след това тялото, за да може да се отмият напълно остатъците от шампоан, балсам, маска и каквито и да било други продукти за коса.

По възможност избягвайте къпането и особено миенето на лицето с твърда вода – тя често пъти дразни кожата, особено при наличие на екземни промени.

При повечето кожни заболявания добре се отразяват минералните бани. Консултирайте се със своя дерматолог кои са подходящите за вас.

Безсмислено е възрастни да ползват детски шампоани и душ гелове с идеята, че са “по-натурални и по-безопасни”. На всяка възраст кожата има своите особености и почистващите продукти са съобразени като състав и тествани за конкретната възрастова група. Достатъчно е да погледнете вашата кожа и да я сравните с кожата на бебетата – съвсем определено има голяма разлика. Ако се стремите към безопасност на козметичните средства – има прекрасни продукти за възрастни, които са без аромати и без консерванти и са предназначени специално за особеностите на кожата в различни периоди от живота.