Натали Йейтс-Болтън пет пъти чува тежката диагноза, но с лекота пробягва маратони от над 42 километра

57-годишната Натали Йейтс-Болтън е чувала вече пет пъти диагноза рак. Цели 35 години се е борила с тежкото заболяване. То променя много неща в живота ѝ, но не към по-лошо, а към по-добро. Тя даже се смята за късметлийка, че е имала тези пет шанса да успее да се пребори.

Натали се разболява за първи път, когато е студентка. Лекарите откриват, че страда от рак на лимфните възли. “Тогава си помислих, че може би ми

остава да живея само година

Никой не ми беше казал, че е така, но когато си на 22 и ти кажат, че имаш рак, си мислиш: Ами какво правя, ако имам само година живот? И си казах: Ако е само година, нека да направя така, че това да бъде една добра година, нека да изпълня всичките си желания. Моята амбиция беше да завърша обучението си за медицинска сестра, да се дипломирам с приятелите си”, спомня си Натали. Затова се съсредоточава върху тези неща и редува лекции с лъчетерапия. Разчита много на подкрепата на приятелите си в университета в Съри и успява. Не само се дипломира, но и ракът изчезва.

57-годишната англичанка до момента е завършила шест маратона, три ултрамаратона и три триатлона. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
57-годишната англичанка до момента е завършила шест маратона, три ултрамаратона и три триатлона. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

По-късно ще разбере, че е било за кратко, но нагласата да се концентрира върху важните неща от живота, когато чува тежка диагноза, се запазва. Първо променя начина си на хранене, а след това и физическата си активност. “След първата диагноза отидох на пазара и изведнъж всички зеленчуци и плодове започнаха наистина да ми изглеждат вкусни и си помислих, че трябва да ям здравословно. Именно тогава осъзнах, че зелената, здравословната храна е правилното решение. Сега, десетилетия по-късно, вече знаем колко е полезно да ядеш такава храна. Така че наистина се опитвам да се храня здравословно. Не го правя постоянно. Например миналата събота пробягах доста дълго разстояние – 32 километра, и знаех, че имам нужда от енергия, която зелената храна няма да ми осигури. Затова хапнах и шест малки шоколадови яйца. Според мен, ако редовно ям всичката си здравословна храна, тогава мога да си позволя и малко шоколад”, обяснява Натали.

Тя никога не е била спортна натура

Като дете е танцувала балет, но след втората диагноза рак усеща желание да тича. “Тогава вече бях майка, имах дъщеря на 9 г. и тя беше добра в бягането. Докато я гледах, си помислих, че бих искала и аз да тичам така по училищния двор, макар да знаех, че не мога. Попитах я дали можем да тичаме заедно и започнахме да го правим. След това получих нова диагноза и бягането спря. Но в мига, в който се почувствах по-добре, го поднових и не съм спирала”, казва Натали. До момента е завършила шест маратона, три ултрамаратона и три триатлона, но не го прави, за да се състезава, а защото обича да изпробва своя потенциал. Смята, че един от уроците, които научаваш от рака и неговото лечение, е точно за наистина важните неща в живота и как могат да бъдат постигнати.

Днес тя е майка на две пораснали момичета и баба. Преподава на бъдещи медицински сестри в университета в Салфорд и води курсове по личностно развитие. Помага и на други болни. Лекуващите я доктори я наричат изключителна и вдъхновяваща дама, която води пълноценен и активен живот въпреки онкологичните си заболявания. Тя пък се смята за късметлийка, тъй като британското здравеопазване прилага едни от най-съвременните средства за лечение на рак. Преди 6 г., когато възможностите да ѝ се помогне са на изчерпване, се появява ново лекарство и точно то помага.

Натали се старае да живее живота си добре. Радва се на времето, прекарано със семейството, наслаждава се на спорта и изпитва удоволствие от работата си. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ
Натали се старае да живее живота си добре. Радва се на времето, прекарано със семейството, наслаждава се на спорта и изпитва удоволствие от работата си. СНИМКА: ЛИЧЕН АРХИВ

“Почувствах се излекувана след последната операция, защото знаех, че ракът е премахнат. Тук голямо значение има и продължаващото лечение. Правят ми пълно сканиране с ядрено-магнитен резонанс на всеки 16 седмици. Може да се каже, че лечението е като дълъг път, по време на който получавате добри новини на всеки 16 седмици.

Тогава ми казват, че няма признаци на заболяване. Но аз съм реалист и от предишния ми медицински опит знам, че е достатъчно само една малка клетка да се измъкне и да ми създаде нови проблеми в бъдеще. Именно затова се старая да живея живота си добре. Радвам се на времето, прекарано с моето семейство, наслаждавам се на спорта, изпитвам удоволствие от работата си. Просто се опитвам да се насладя максимално на всеки изминал ден”, признава Натали.

Всички последни скенери показват, че ракът е изчезнал, след като в продължение на

35 г. е атакувал редица нейни органи

Отстранявани са ѝ тумори от гърдите, в близост до сърцето и хранопровода.

Натали избира да говори открито за битките, които води през всичките тези години. “Реших, че винаги ще казвам всичко на всички, защото смятам, че животът е по-добър, когато споделяме, и ако се опитате да запазите болестта си в тайна, вие се откъсвате от всички тези прекрасни хора в него, които биха искали да ви дадат обич и подкрепа. В различните култури по света има различни подходи и понякога крием диагнозата от човека, за да го защитим. Но как може този човек да живее живота си добре, ако не знае какво се случва с него? Същото важи и ако вие сте човекът с диагнозата. Съветвам ви да опитате и да споделяте с най-близките си роднини и приятели. Сигурна съм, че приятно ще ви изненадат”, казва тя.