Нидерландецът е най-дълго живеещият с присаден орган в света, надява се много хора с трансплантации да подобрят световния му рекорд

Берт Янсен е на 17 години, когато ляга в болница с тежък грип в родната Нидерландия. Състоянието му е тежко, затова лекарите правят основни изследвания. Резултатът е съсипващ.

Момчето страда от кардиомиопатия – болест, при която е засегната способността на сърцето да изпомпва кръв.

Трябва му нов орган. По това време в клиники по света вече масово се правят сърдечни трансплантации. Но не и в нидерландските болници.

Лекарите вземат съдбата на Берт присърце. Те използват връзките си в лондонската клиника "Харфийлд" и успяват да уредят колегите им да извършат операцията.

Сега г-н Янсен е на 57 г. Той е най-дълго живеещият пациент с присадено сърце. 40-годишният световен рекорд, който ще постигне през  юни, наскоро бе записан в Книгата на рекордите "Гинес". "Имах не само ангели хранители в лицето на докторите, но и много късмет", казва той.

По-малко от година след диагнозата, когато младежът вече е на 18 г., той пристига в британската столица и веднага е приет в кардиологията. Поема го проф. Магди Якуб, сърдечен хирург от египетски произход и един от пионерите в трансплантациите.

Само седмица по-късно след голяма автомобилна катастрофа в Лондон в "Харфийлд" пристигат две сърца за присаждане. На 6 юни сър Магди Якуб поставя в гърдите на Берт ново сърце.

"Всичко стана много бързо. Десетилетия по-късно лекарите ми казаха, че с донора сме имали съвършена съвместимост", разказва той. Няма нужда да го убеждават в това. Янсен

понася добре операцията, организмът му не

отхвърля сърцето и след 3 седмици го изписват

За  няколко месеца се връща към нормалния живот.

След време започва да играе тенис и волейбол, намира си работа на пълен работен ден. А напоследък е станал "летящият холандец" - запалил се е по безмоторните самолети глайдер.

През 1996 г. се жени. Същата година му се ражда син Гуидо, а през 2000 г. още един – Иво.

"Едно от постиженията, с които най-много се гордея, е, че с жена ми Петра и нашите родители си построихме къща тухла по тухла", разказва пациентът, който живее в нидерландския град Херкенбос.

Неговата операция е била 107-ата поред, извършена в клиника "Харфийлд". Първата е направена от сър Магди през 1980 г. Оттогава насам там са осъществени хиляди трансплантации на различни органи, 54 от които през 2022-2023 г.

"Фантастична новина е, че един от ранните ни пациенти живее пълноценен и щастлив живот толкова дълго след операцията", казва д-р Фернандо Риесго Гил, консултант кардиолог в отделението за сърдечни  трансплантации в "Харфийлд".

Сега проблемът с недостига на органи в Обединеното кралство е много  сериозен.По данни на Националната здравна служба в началото на февруари е имало 7314 души в списъка на чакащите, 334-ма, от тях – за сърце.

248 от всички пациенти са под 18 години

"За съжаление, много от тези хора ще умрат, защото имаме недостиг на донори на органи - предупреждава д-р Гил. - Надявам се, че историята на Берт ще послужи като стимул да се променят нагласите и повече хора, загубили близките си, ще се решат да дарят живот на други."

Г-н Янсен все още не е забравил "невероятния подарък", който е получил от донора си, по-точно от неговото семейство. "Благодарността ми не може да се изрази с думи", казва той и се надява историята му да бъде вдъхновение за останалите.

"Никога не бих могъл да си представя, че ще стигна толкова далеч, но въпреки това съм гледал с надежда към други, оперирани преди мен" - казва Берт Янсен. – Смятам за чест, дадена от лекарите и господ, да живея толкова години с новото сърце, но по-важното е, че станах еталон за другите. Вече официално е доказано, че е възможно да живееш дълго и нормално с донорско сърце. Предполагам, че летвата ще се движи още нагоре и други ще счупят рекорда ми."