След Оуен иновативната операция е извършена на още 12 деца в САЩ

Оуен Монро е едва на 18 дни, когато влиза в историята на медицината като първия човек в света, на когото е направена частична трансплантация на сърце. Този пробив в хирургията, извършен през 2022 г., привлича вниманието на холивудските сценаристи, които включват историята в прочутия дългогодишен сериал "Анатомията на Грей".

Миналата седмица лекарите на момченцето от болница в Северна Каролина документираха сбъдването на още една отдавнашна мечта. В статия, публикувана в сп. JAMA (изданието на Американската медицинска асоциация), те подробно описаха как тъканите, присадени, за да спасят Оуен, растат заедно с него. Така малкият пациент за втори път влезе в учебниците по медицина. В момента той е на 20 месеца.

По време на първата операция сърцето на Оуен било голямо колкото ягода, а сега е колкото кайсия

Новите клапи и кръвоносни съдове са в синхрон с растежа му, което означава, че за разлика от повечето деца, родени със същия дефект, при него може да не се наложат нови рискови сърдечни операции през целия му живот.

Изследователите отдавна работят, за да направят реално отглеждането на сърдечни клапи чрез тъканно инженерство, като ги създават от клетки в лаборатория. Този подход работи при животни, но досега не е бил прилаган при хора.

Това е огромен напредък, казва пред Си Ен Ен д-р Катлийн Фентън, началник на отдела за модерни технологии в хирургията към Националния институт за сърцето, белия дроб и кръвта. Наскоро тя публикува статия за потенциала на частичните сърдечни трансплантации. В нея специалистката прави уговорката, че за да се оцени окончателно новият метод, се налага Оуен и децата след него, на които е бил приложен, да бъдат проследени дългосрочно, за да се види как работи той. "Мисля, че има всички основания да се надяваме, че това наистина ще бъде новаторски напредък за подгрупа от деца, които иначе нямат добри възможности", допълва д-р Фентън.

След Оуен частична сърдечна трансплантация е била извършена на още 12 деца в САЩ - включително 9 в Duke Health, болницата, която първа я прилага.

Техниката е позволила извършването на "домино трансплантации", както и на трансплантации, при които едно донорско сърце се използва за спасяване на живота на две критично болни бебета. (Виж карето.)

Родителите на Оуен Ник и Тейлър Монро разбират, че бебето им има сериозен сърдечен дефект при преглед с ултразвук през 20-ата седмица от развитието на ембриона. Момченцето страда от рядка аномалия – при нея не се образуват белодробна артерия и аорта, а един общ белодробен ствол, в който се влива кръвта от лявата и дясната сърдечна камера. Освен това липсва клапа, необходима за предотвратяване на обратния поток на кръвта, и много хора с това състояние се раждат с дупка между долните две изпомпващи камери на сърцето.

Бебетата с тази патология често изпадат в критично състояние скоро след раждането

Твърде много кръв тече в белите им дробове, напрягайки малките въздушни торбички. Тъй като кръвта не е добре наситена с кислород, те посиняват и полагат големи усилия, за да дишат.

"Още преди да се роди, ние знаехме, че ще се наложи да го оперират много малък и след това вероятно ще има няколко операции, преди да стане тийнейджър, и след това още няколко през целия му живот", разказва пред Си Ен Ен Ник Монро, бащата на Оуен. При него обаче положението е било още по-сериозно, обяснява д-р Турек.

Обикновено, когато детето има трункус артериозис, хирурзите трябва да поставят само белодробна сърдечна клапа, която липсва. Те често са в състояние да запазят и използват единствената клапа, която служи като негова аортна клапа. В случая на Оуен дори единствената налична клапа не работела добре. В началото лекарите били убедени, че момченцето ще се нуждае от пълна сърдечна трансплантация.

Но д-р Турек разговарял с родителите на Оуен и им представил алтернатива: той им предложил

нова техника, която да замени само дефектните части

от сърцето на бебето с живи съдове и клапи от наскоро починал донор.

Майката Тейлър Монро попитала лекаря колко пъти е правил процедурата. "Правил съм го пет пъти – на прасенца", отвърнал той. Хирургът уверил родителите, че ако всичко върви добре, Оуен няма да има нужда от повече операции.

Семейството осъзнавало, че има риск, но също и че детето им може би няма да оцелее по друг начин. Решението беше много трудно, но когато си притиснат до стената и когато хирургът казва, че има шанс, ти трябва да го сграбчиш, казват родителите. Те дават съгласието си за частична трансплантация. Още повече че майката е педиатрична сестра, която много добре разбирала за какво точно става въпрос.

Малко повече от две седмици след раждането от болницата им съобщават, че са открили подходящо сърце. Сърдечният мускул на донора не бил подходящ за трансплантация, но клапите и кръвоносните съдове можело да помогнат на Оуен.

Персоналът предава добрата новина сутринта на 22 април 2022 г. До 15,00 ч Оуен вече е в операционната. Родителите чакат часове наред, без да могат да правят нищо, освен да гледат в празното. Накрая, около полунощ, д-р Турек излиза да им каже, че процедурата е завършена и всичко е минало добре. Сега

Оуен е активно, щастливо момченце, което се развива като всички останали свои здрави връстници

Той все още се нуждае от лекарства за потискане на имунната система, така че тя да не отхвърли трансплантираните части от сърцето му, но става въпрос само за ниска доза. Обикновено, когато имунната система отхвърля сърцето на донора като чуждо, тя не приема сърдечния мускул. Няма толкова много маркери в тъканта, която изгражда кръвоносните съдове и клапите, така че не е толкова реактивна.

"Пациентите със сърдечна трансплантация приемат два агента, за да се справят с проблема с отхвърлянето. И Оуен е на един от тези два агента, но на половин доза", обяснява Турек.

Хирургът казва, че специалистите все още изучават как тялото реагира на този тип трансплантация, за да видят дали могат да усъвършенстват още повече метода. Лекарствата, които потискат имунната функция, могат да поддържат живота, но също така правят хората по-уязвими към инфекции и рак. Така че целта е да се намери дългосрочно решение, което няма да изисква медикаменти. Друго дете, получило частична сърдечна трансплантация, не се нуждае от никакви лекарства против отхвърляне и се чувства добре, казва докторът. Предполага се, че в този случай съвместимостта с донора е била много добра.

Защо домино трансплантациите

са уникални

При домино трансплантациите дете, родено със сърце, което не може адекватно да изпомпва кръвта, получава цялото донорско сърце, а второто дете получава здрави кръвоносни съдове и клапи от първото дете. При втория тип операции функциониращите части от донорското сърце отиват при две деца. Според д-р Фентън това е огромен скок, защото дава възможност да се използват донорски части, които иначе не могат да бъдат оползотворени.

Д-р Джоузеф Турек, шеф на детската хирургия на Duke Health и създател на частичната сърдечна трансплантация, казва, че се надява стотици деца в САЩ да получават шанс всяка година. "Това, разбира се, ще зависи от броя на донорите", допълва лекарят. И разкрива, че в САЩ се извършват около 500 педиатрични сърдечни трансплантации на година, като клапите от старите сърца на децата, в случай че не са увредени, могат да се използват за спасяването на други деца. "Надяваме се така бройката на тези, на които ще помогнем, да стане 1000", смята хирургът.