Малко хора са чували за кахексията, а при 20-30% онкоболни тя е основна причина да загубят битката. Защо? В крайната си фаза засяга фатално сърцето и белите дробове

Ракът, профилактиката и лечението му днес са най-голямото здравно предизвикателство пред Европа. Една четвърт от случаите на рак в света са на нашия континент, въпреки че населението на държавите е едва 10% от глобалното човечество. Този факт обяснява безапелационно усилията за намаляване с всички средства на тежките случаи, когато възможностите за лечение са ограничени. В битката за излекуване и удължаване на живота на болните се обединяват възможностите на съвременните онкологични терапии, програмите за психологическа подкрепа и за подобряване на качеството на живот на пациентите.

Парадоксално е, но при толкова обилна информация по темата за рака почти не се знае в обществото, че 3-ма от 10 заболели губят битката поради малко познат страничен ефект, за който вероятно никога не са чували: кахексията. Но познават основната ѝ проява - липсата на сили за елементарни за здравите хора дейности като ходене например.

Когато обсъждат с пациентите си състоянието им, лекарите предпочитат да използват термина синдром на изтощението. Той по същество е тясно свързан с основното заболяване метаболитен синдром, който води до отслабване за сметка на загубата на мускули до критични за живота стойности. Водеща причина за онкологичното отслабване е излишъкът от цитокини, смятат учените. Познатият термин от пандемията има същото негативно значение и при туморните процеси.

Други фактори за драстичната загуба на мускулна маса са дефицит на тестостерон и инсулиноподобен растежен фактор-I, висока концентрация на протеина миостатин, който блокира растежа на мускулни клетки, и излишък на глюкокортикоидни хормони.

Кахексия се подозира при отслабване с поне 5% за 6-12 месеца. Съпроводено е от липса на апетит, повръщане, диария и др. Той също така увеличава тежестта на по-малко интуитивни симптоми като болка, силна умора и загуба на енергия, безсъние и тревожност. Като прекомерната тежест на симптомите не зависи от възрастта, стадия на тумора и вида на лечението.

Според проучванията при около 40 процента от онкологичните пациенти се наблюдава кахексия още в първите месеци от диагностицирането. За да станат до 70-80% при напреднал процес.

При 20-30% от пациентите с напреднали солидни тумори кахексията се счита за основната причина за смърт в допълнение към значимото съпътстващо заболяване. Установена е значително по-кратка преживяемост при пациенти с напреднал рак с кахексия в сравнение с тези без. Разликата в средната преживяемост е до 30 процента според монография за т. нар. онкологично изтощение на американски учени от Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Това обяснява защо добрият онколог освен лекарствена терапия дава и съвети за съхраняване на колкото се може повече от мускулите чрез здравословно хранене и особено важното редовно включване на пълноценни белтъчини плюс поддържане на максималната физическа активност според състоянието. Въпреки това увеличаването на общите калории и на белтъчините по дефиниция не обръща нарушения метаболизъм, но спомага за смекчаването му, като стумулирането на апетита с лекарства е допълнителна опция.

Движението от своя страна допринася за подобряване на мускулния метаболизъм чрез повишен протеинов синтез и забавено разграждане на мускулите. В допълнение упражненията могат да повишат инсулиновата чувствителност, да намалят клетъчното окисление, което е болестен фактор, и да намалят отговора на възпалението.

Идеята е чрез оптимизиране на храненето и движението да се дава отпор на процеса на необратима загуба на мускули и свързаната с нея отпадналост. При пациенти с напреднал рак кахексията води до безсилие, при което дори изминаването на 100 метра или изкачването на няколко площадки стълби е непосилно. В най-тежката си форма физическото изтощение, което придружава кахексията, може да остави човек не само отпаднал и уморен, но и неспособен или отказващ да се храни.

Драстичната загуба на мускули се наблюдава най-често при хора с напреднал рак на панкреаса и белия дроб, рак на главата и шията, рак на дебелото черво, яйчниците и черния дроб.

Кахексията не е просто синоним на недохранване. Тя е нещо много по-лошо и като цяло неблагоприятна прогноза. Крайното влошаване на онкометаболитния синдром на изтощението в резултат на разграждането на мускулите може да доведе до невъзможност сърцето и белите дробове да продължат да работят.

За да се избегне или отлага максимално във времето кахексията, е важно лекарят да мисли в широка проекция за заболяването и симптомите да бъдат обсъдени с пациентите.

Заедно с метод, който обикновено се използва от онколозите и наречен резултат на Карновски, лекарят може да използва елементарни физически тестове. Например да видят колко добре пациентите се справят с изкачване на стълби или да ходят по бавно движеща се бягаща пътека.