Проф. Росен Петков е началник на Клиниката по белодробни болести и фтизиатрия в УМБАЛ “Св. Ив. Рилски”. Специалист по “Вътрешни болести”, “Кардиология” и “Пневмология” . Преподавател в Медицински университет - София. Член е на УС на Българското дружество по белодробни болести и на Българското дружество по сомнология. Има над 50 публикации и авторско участие в монографии и учебници по вътрешни болести, кардиология, торакална ехография, пулмология, гръдна хирургия. Член е на лигата “Лекарите, на които вярваме” на “24 часа”

- Проф. Петков, вчера бе открита нова база към Клиниките по гръдна хирургия и белодробни болести. Какво ще представлява и какви възможности ще даде на пациентите? Ще помогне ли тя за ранната диагностика на белодробните болести?

- Откриването на Диагностично-консултативния център към Клиниките по гръдна хирургия и белодробни болести е значима стъпка в предоставянето на по-добра здравна грижа. Центърът ще включва специализирани кабинети по пулмология, гръдна хирургия и онкология, което ще улесни интегрирания подход към лечението на белодробните заболявания. Нашата цел е това да допринесе значително за подобряването на ранната диагностика, която е от решаващо значение за подобряване на преживяемостта и качеството на живота на пациентите.

- Какви са най-честите заболявания, с които идват пациентите при вас? 

- В клиниката най-често постъпват пациенти с хронични белодробни заболявания като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и астма, както и пациенти с белодробни инфекции като бронхиектазна болест и пневмония. Белодробният карцином е сред заболяванията, които нарастват по честота и изисква ранна диагноза, специализирани грижи и интегриран подход в лечението, включващ хирургическа намеса, а когато е необходимо, и медикаментозна терапия. Голяма част от пациентите имат едно или повече придружаващи заболявания, често от кардиологичен характер - като исхемична болест на сърцето, хипертония или сърдечна недостатъчност. Тези придружаващи състояния изискват мултидисциплинарен подход за постигане на оптимален здравен резултат.

- Статистиката показва, че ракът на белия дроб е с най-висока смъртност сред онкологичните заболявания. Имат ли българските пациенти същите възможности за лечение като тези в Европейския съюз, спазват ли се стандартите?

- Да, карциномът на белия дроб е сред заболяванията с най-висока смъртност.

Работата на белодробните специалисти е основно в етапа на диагностицирането. Нашата болница разполага с необходимото оборудване и висококвалифицирани специалисти за извършван е на целия спектър необходими образни и интервенционални методи за ранната диагностика. Професионалният ми опит от съвместната ми работа с колеги от други специалности (гръдни хирурзи, онколози, лъчетерапевти) ми позволява да кажа, че в България се прилагат стриктно международните стандарти и добри практики за лечение на белодробен карцином, което включва използването на най-съвременните методи и терапии, достъпни в ЕС. Българските пациенти имат достъп до широк спектър от терапевтични възможности, включително хирургия, химиотерапия, лъчетерапия и таргетна терапия, както и до иновативни лечения, които се разработват постоянно. Макар да има предизвикателства, особено в контекста на финансиране и достъпност до някои от най-новите диагностични методи и терапии, ние се стремим да осигурим възможно най-добрата медицинска грижа за нашите пациенти.

- Кажете повече за модерната таргетна терапия и бързо развиващата се биологична терапия и каква е успеваемостта.

- Модерната таргетна терапия и биологичната терапия са иновативни подходи в онкологията, включително и при белодробен карцином. Таргетната терапия работи чрез насочване (таргетиране) и атакуване на конкретни молекули, отговорни за растежа и разпространението на раковите клетки, което

позволява по-точно и по-малко токсично лечение

в сравнение с традиционната химиотерапия. Биологичната терапия включва използването на продукти, произведени от живи организми, или техни аналози, за стимулиране или възстановяване на способността на организма да се бори с карцинома.

Успеваемостта на тези терапии може значително да варира в зависимост от стадия на карцинома, биологичните характеристики на тумора, както и от индивидуалните особености на пациента, но като цяло таргетните и биологични терапии показват обещаващи резултати, особено при пациенти, чиито тумори имат определени генетични мутации. Тези терапии могат да подобрят преживяемостта и качеството на живот на пациентите, като същевременно намалят страничните ефекти, свързани с по-традиционните методи на лечение.

- Кои са рисковите фактори и високорисковите групи за заболявания на белия дроб?

- Основният рисков фактор за възникването на белодробни заболявания е тютюнопушенето. Други важни фактори включват експозиция на замърсители в околната среда, прах, азбест, радон и други вредни вещества, генетични фактори, професионални фактори и хронични респираторни заболявания като ХОББ и бронхиална астма. Също така хората с нарушения в имунната система, включително тези със СПИН или получаващи имуносупресивна терапия, са по-податливи на респираторни инфекции. По-възрастните имат по-висок риск поради обичайно по-ниската имунна защита и хроничните заболявания.

Огромна е необходимостта от профилактика, здравословен начин на живот и намаляване замърсяването на околната среда, извършване на редовни медицински прегледи, скринингови програми, за да се намали рискът от развитие и ранната диагностика на белодробни заболявания. В този контекст новият Диагностично-консултативен център към УМБАЛ “Св. Иван Рилски” ЕАД се явява изключително ценен ресурс за превенция, ранната диагностика и лечение и на белодробни заболявания.

- При какви симптоми трябва веднага да се потърси специалист?

- Незабавна медицинска помощ от специалист е нужна при постоянен или засилващ се задух, необичайно засилване на налична кашлица или промяна в характера ѝ, особено ако е придружена от кръв в храчките, болка в гърдите, хронична умора, която не може да се обясни с други причини, загуба на тегло без видима причина и непрекъсната или повтаряща се висока температура, която не отшумява с обичайните методи за лечение. Тези симптоми могат да бъдат признаци на сериозни белодробни заболявания, което налага да се потърси медицинска консултация възможно най-скоро.

- Вие сте и кардиолог. За белодробните или за сърдечносъдовите заболявания са по-важни скринингът и профилактиката? А има ли връзка между тях?

- Скринингът е изключително важен за двата вида заболявания. Връзката между белодробните и сърдечносъдовите заболявания е добре установена. Много от тези заболявания са с общи рискови фактори, сходна клинична изява, което ежедневно налага диференциална диагноза между тях. Хроничните белодробни заболявания могат да повлияят на сърдечната функция, тласъците на обострянето им да провокират тежки сърдечносъдови компликации. Обратно сърдечносъдовите заболявания могат допълнително да нарушат функцията на дихателната система, като влошават клиничния ход на наличните белодробни заболявания. Това налага при полиморбидни пациенти да се прилага мултидисциплинарен подход за оптимизиране на здравните грижи.

- Има ли възраждане на туберкулозата? Има ли специфични симптоми, или чак като започне да храчи кръв, пациентът ще се усъмни, че е нещо сериозно?

- Докато в периода 2000-2019 г. СЗО отчиташе устойчива тенденция за редуциране на заболеваемостта, през 2020-2021 г.

се отчита тренд на нарастване на туберкулозата

Възраждането на болестта в различни части на света, включително в някои райони на Европа, поражда загриженост. Това се дължи, от една страна, на ограничения достъп на част от пациентите до здравни грижи в условията на пандемията от COVID-19, а от друга страна, на фактори като социално-икономически проблеми и миграция, лекарствена резистентност, за развитите страни - нарастващ дял на застаряващо население с много придружаващи заболявания и компрометиран имунитет. Ранните признаци на туберкулозата могат да бъдат неспецифични като продължителна кашлица (повече от три седмици), болка в гърдите, умора, повишена температура, нощно изпотяване и загуба на тегло. Важно е тези симптоми да не се пренебрегват и да се потърси специализирана медицинска помощ навреме.