За успеха съобщава клинично изпитване. Инсулинът е измислен да се свързва с албумина в плазмата и циркулирайки с нея, да се освобождава постепенно

Инсулинови инжекции, които се правят само веднъж седмично, са на хоризонта като лечение на диабет. Това подсказват клинични изпитвания в напреднал етап на доказателства.

Едногодишно клинично изпитване във фаза 3 предполага, че експериментална инсулинова инжекция веднъж седмично е потенциално толкова ефикасна при диабет тип 1, колкото ежедневните.

В подобно проучване - също в трета фаза - изследователите сравняват ефикасността на лечението с базалния инсулин, наречен инсулин икодек, веднъж седмично и веднъж дневно за диабет тип 2. Изводът им е, че инжекциите през 7 дни са дори по-ефективни за понижаване на нивата на кръвната захар, отколкото стандартните веднъж дневно, съобщи “Медикъл нюз тудей”.

Базалното лечение с инсулин е крайъгълният камък в управлението на диабет тип 1. Често става необходимо и при диабет тип 2, когато заболяването прогресира и доведе до намаляване на бета-клетъчната функция, което налага инсулинова терапия. Тогава повечето насоки препоръчват започване на терапия с базални инсулини.

Какво е различното, което прави новия вид инсулин подходящ за разредено използване веднъж седмично?

Експерименталната инжекция с инсулиновия аналог икодек създава депо от хормон с продължително освобождаване. Стабилизиране на състоянието на кръвната захар било постигнато след 3-4 седмични инжекции. Механизмът е сложен, но може да се обобщи в няколко основни стъпки. След като постъпи в организма с инжекцията, веществото отива в кръвта и се свързва в неактивна форма с албумина - белтък в плазмата. Циркулирайки, аналогът на хормона бавно и равномерно дозирано се освобождава в кръвта през цялата седмица.

Според изследователите “бавният” инсулин въздейства толкова успешно, че хората, които го приемат, са по-склонни не просто да контролират глюкозата в кръвта си, а да получат умерена до тежка хипогликемия (ниска кръвна захар).

Това е колкото повод за хвалене, толкова и нежелан страничен ефект с рисков потенциал, коментират лекари от клиничната ендокринология. Изследователите, ангажирани в проучванията, от своя страна уточняват, че по време на изпитването на терапията върху пациенти с диабет не се е стигнало до тежки кризи заради ниска кръвна захар. Нито едно от събитията не е било достатъчно сериозно, за да изисква спешна медицинска помощ, твърдят те. Резултатите от клиничните изпитвания са публикувани в списанието на Американската медицинска асоциация.

Окуражаващите резултати са надежда, че седмичните терапии могат да революционизират лечението на диабета. Нашите открития са много обещаващи, но са необходими по-нататъшни анализи на данните за непрекъснат мониторинг на глюкозата и проучвания в реалния живот, коментира д-р Дейвид Ръсел-Джоунс, професор по диабет и ендокринология към Университета на Съри, Англия.

Според водещия изследовател д-р Илдико Лингвей пациентите били изключително доволни от терапията си, но в края разочаровани, когато трябвало да се върнат към ежедневен инсулин, тъй като новата форма още е недостъпна извън клинично изпитване. 

Около една трета от хората с диабет тип 2 си бият ежедневно инсулин, за да поддържат кръвната си захар в здравословни граници. Едно от предизвикателствата пред тях е да не забравят да си бият инжекцията, обикновено по едно и също време.

“Пропуснатите инжекции могат да повлияят на гликемичния контрол, а липсата на последователност в лечението е свързана с повишени нива на диабетна кетоацидоза - сериозно усложнение, което може да бъде животозастрашаващо. Намаляването на честотата на инжектиране на инсулин до 1 път седмично може да намали неудобствата от лечението за някои хора със заболяването, особено юноши и възрастни хора, и да подобри техния гликемичен контрол”, обяснява в изявление за медиите диабетологът.

Изследователите се надяват инсулинът с дълъг полуживот (приблизително 196 часа) да получи скоро разрешение за използване. То се дава от регулаторните органи по лекарствата, ако данните от клиничните изпитвания ги убедят в безопасността и ефикасността на предлагания медикамент. Резултатите се очакват с изключителен интерес от световната ендокринология и хората с диабет.