• Новата терапия набира популярност, за 1 г. имаме вече 150 пациенти. Заради по-малката травма може да се оперират хора с множество заболявания
  • С прецизната работа на робота “Да Винчи” помагаме на мъжете с напреднал рак на простатната жлеза, за съжаление, те са повече от половината, дошли на преглед, коментираха проф. Марин Георгиев и д-р Явор Семерджиев от Медицински комплекс "Доверие"

- Медицински комплекс “Доверие” има последното поколение лазерна апаратура - Тилиум файбър лазер. Какви са предимствата му и къде намира приложение, д-р Семерджиев?

- Използваме го за лечение на меки тъкани. По принцип лазерите може да се ползват за лечение на камъни в бъбреците и за лечение на меки тъкани. Това са доброкачествено разрастване на простатната жлеза и злокачествени тумори на пикочния мехур в ранен стадий. Разполагаме с напълно нова технология. Предимството на лазера е свойството да спира кървенето и ниската прониквателна способност в тъканите по-надолу. Тоест остава много малко мъртва тъкан, след като сме направили резекцията. При него има по-бързо възстановяване на пациента, особено когато е свързано с доброкачествено увеличение на простатата. Там има относително голяма повърхност, която се третира с лазера, и съответно много пациенти имат оплаквания от често уриниране, парене, болка, които се проточват по два-три месеца след класическите оперативни интервенции. Другото е, че вече имаме възможност да работим с по-тънки инструменти. А това значи по-малка травма на околните структури. Когато правим операция на простатната жлеза, минаваме през пикочния канал. Много често след проведена класическа резекция с ток се получава стеснение на този канал. Доста неприятно състояние, защото е упорито. Ние го лекувахме по най-простия начин - прорязване. След това следва носене на катетър, но успеваемостта е 50%. Един човек, който е дошъл с проблем, си тръгва с проблеми заради усложнение от манипулацията. С лазерната хирургия вече имаме възможност за миниатюризиране на цялата процедура. Ползваме много по-фин инструментариум и имаме по-малка травма върху околните структури.

- Колко е успеваемостта при лазерната хирургия?

- Имаме еднаква успеваемост с другите доказани методи на лечение, но с много по-малки странични ефекти и усложнения. По-малка травма върху тъканите и много по-бързо протича следоперативният период. Много по-бързо е възстановяването.

- Казахте, че при останалите методи до няколко месеца се усеща дискомфорт, а при лазерната хирургия колко време е възстановяването?

- До дни се възстановяват пациентите. Даже тук проблемът е, че забравят, че са оперирани, и трябва да ги подсещаме, за да не се натоварват, да не вдигат тежести.

- Има ли ограничения при какви пациенти се прилага лазерната хирургия?

- Евентуално обемът на простатната жлеза. Но все повече се преодолява. С опита може да поемем все по-предизвикателни случаи. По-малката хирургична травма позволява да се оперират хора с множество заболявания. Лазерът дава възможност за лечение на хора, които иначе ще трябва да останат с катетър до края на живота си. Това е хирургия на качеството на живота. Пациентът идва с катетър, усложнения и инфекции, а си тръгва прав, здрав и със самочувствие.

- Изброихте предимствата за пациентите, но какви са за лекарите? Как се работи с лазер?

- Изисква опит, наблюдения и знания.

- Колко е времетраенето на една манипулация?

- Зависи от обема на простатната жлеза. Обикновено е от порядъка на час и половина - два. Относително бързо е. При операциите, които правихме доскоро, хирургът изрязва на части отвътре навън простатата. Не знае колко остава. При лазерните операции обаче се влиза в пространството между нормалната здрава тъкан и болестно разрасналата и разрязваме разрасналата. Виждаме къде сме, не е субективен моментът хирургът да преценява. Проучванията показват много по-траен ефект. Доказано е, че реоперациите при резекцията на простатата с ток са 3% на година, което на десетата година прави 30%. С лазерната хирургия е 3-4% на десетата година, тоест заболяването не се повтаря.

Другото е, че пациентите идват след много години страдание. Увеличението на простатната жлеза води до засягане на пикочния мехур. Той се бори да изкара урината навън. В даден момент вече не може и той става по-слаб. Тогава дори при добре направена операция може да нямаме добър резултат. А при една лазерна операция има по-добри резултати, пациентите може да продължат да уринират самостоятелно.

- Колко пациенти са се подложили на такава манипулация?

- За година имаме около 150 операции. Почва да набира популярност.

- Вече 10 години трупате опит в роботизираната хирургия. Показахте го и на международна конференция в Египет. Има ли с какво да се гордеем, проф. Георгиев?

- Средиземноморският форум по минимално инвазивна хирургия в урологията се провежда за пета година, в него участват много държави. Включват се от САЩ, Южна Корея, Китай, Южна Африка, както и държавите от Средиземноморието и европейските държави.

Считам за успех, че Българското урологично дружество бе поканено като съорганизатор. Логото му бе сред още няколко - на италианското урологично дружество например. Бях поканен в научния панел на този конгрес. Това е форум, който цели да обедини усилията на участниците в тези държави основно в посока на новите минимално инвазивни урологични техники. Това са така наречените безкръвни операции. Говорим обаче не само за безкръвни операции в онкологията, но и при доброкачествени заболявания - на простатата, камъни в бъбреците. При толкова много участници ние представихме две презентации, и то в централно място, което е голям успех. Тази, която аз представих, е за радикалната простатектомия. Нашият опит след 1200 операции е най-големият в страната. С основание можем да заявим, че с обема и качеството на извършените операции попадаме в челните редици и на Балканите. Нашето резюме беше прието с интерес, защото показваме резултати от един-единствен център в продължение на 10 години. Споделихме опита си на тези, които започват сега или имат по-малко практика в тази област, за да стигнат по-бързо до по-добри резултати. Д-р Семерджиев представи презентация за рака на простатата. В отделението по урология в “Доверие” лекарите, сестрите и санитарите са отдадени до голяма степен за лечение на рака на простатната жлеза, и то по метода операция с робота “Да Винчи”. Д-р Семерджиев представи презентация, чиято тема ще доразвиваме занапред. Много често се натъкваме на пациенти, почти половината от които, за съжаление, са в напреднал стадий. Това поставя въпроса, че ранното откриване на рака на простатата не е на добро ниво. Д-р Семерджиев изтъкна по време на форума големите предимства на роботизираната хирургия и при тези случаи. При една лапароскопска хирургия не може да извършим толкова прецизна и точна хирургия, която е особено важна при напреднали случаи. Форумът показа, че минимално инвазивната хирургия се развива със страшни темпове, става стандарт, а не лукс. Слава богу, и в България е така. Качеството е водещото, преди време един уролог ми каза: “Ще дойде време всички да правят всичко”. Всички се оборудват с апаратура, но разликата е качеството, което се дава. Това, че бяхме поканени да покажем работата си в международния форум, е голямо признание, оценка на нашата работа отвън, а тя е по-безпристрастна.

- А вие каква оценка поставяте на българската работа, видели сте много презентации и опит?

- Показахме презентации, които бяха изключително целенасочени. Бяхме едни от малкото, които се вмъкнахме в определеното време, за да кажем това, което искаме. Това беше отчетено от организаторите. За разлика от останалите презентации, които бяха тип лекции, ние провокирахме интереса на присъстващите, задаваха въпроси. Според мен пробудихме интереса, защото представяме данни от един център, когато има мултицентрични проучвания, има по-голяма възможност за грешки поради замъгляващи фактори. При нас всичко е изчистено - става въпрос за един център, една операция, една диагноза.

- Може ли да кажем, че българи учат останалите?

- По-скоро българи показват опита си пред други държави. Има и центрове с много голям опит. А за тези, които сега започват, мисля, че бе много ценно.