• Зад тютюнджийската кашлица често се крие недиагностицирано заболяване. Ако сте пушач и кашляте повече от 8 седмици, потърсете пулмолог
  •  По данни на здравния портал на ЕС в България около 10% са пациентите с ХОББ, т.е. около 600 000, а по данни на здравната каса само 100 000 се лекуват за обструктивни заболявания

Д-р София Ангелова е лекар в Амбулаторията за индивидуална специализирана медицинска помощ по вътрешни и белодробни заболявания, завеждащ кабинет за отказване от тютюнопушенето, председател на сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести”.

Научните ѝ интереси са в областта на профилактика на белодробните болести и в частност лечение на никотизма, диагностика и лечение на белодробните болести, акупунктура на зависимости и белодробни болести. Има над 30 научни публикации.

- 15 ноември е Световният ден на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ). Каква е социалната характеристика на заболяването, д-р Ангелова?

- ХОББ е огромен социалнозначим проблем за обществото днес, защото 85% от болните с ХОББ са пушачи, а пушачите в България са 39,4%, както показва  национално проучване на Националния център по обществено здраве и анализи от 2021 г. Пушачите се лишават от качествена храна, за да спестят пари за цигари. Не се лекуват адекватно, защото невинаги търсят медицинска помощ навреме. За да имат пари за цигари, не купуват и лекарства (това забелязваме в нашата практика), което води до хронифициране на заболяването. Така те се завъртат в порочния кръг на по-болни и по-бедни.

За съжаление, немалка част от пушачите се успокояват, че имат т.нар. тютюнджийска кашлица, и не търсят лекарска помощ. А зад кашлицата най-често се крие недиагностицирана ХОББ или друго заболяване. Статистиката сочи, че само 5% от пушачите търсят помощ от лекар заради кашлица.

При проведени профилактични прегледи на пушачи, организирани от сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести” (НАПББ) през 2019 г., от 892 прегледани пациенти при 259 диагностицирахме ХОББ (30%). Те започнаха лечение и се чувстват добре.

Затова смятам, че профилактиката е изключително важна за ранната диагностика и лечение на ХОББ!

Тази година мотото на Световния ден на ХОББ, обявено от Глобалната инициатива за профилактика и лечение на ХОББ (GOLD), е „Дишането е живот - действай по-рано“.

Какво означава това? Означава ранно откриване и навременно лечение.

- Какво представлява ХОББ?

- Хроничната обструктивна белодробна болест е хронично заболяване, което се характеризира със запушване на дихателните пътища със секрети в резултат на възпаление.

То започва от малките дихателни пътища и води до прояви на кашлица, храчки, задух и хриптене в гърдите.  Наричаме заболяването “болест на пушачите”, тъй като водеща причина е тютюнопушенето.

Най-често боледуват пушачи над 45-годишна възраст с 20 пакетогодини пушене, които имат хронична кашлица и задух.

ХОББ се характеризира и със сериозни съпътстващи заболявания, които допълнително утежняват протичането є (сърдечносъдови, диабет, мозъчносъдови и други).

ХОББ протича по различен начин при отделните пациенти, но общото е, че заболяването прогресира при въздействие на външните патогенни агенти (тютюнопушене, мръсен въздух, професионални фактори).

- Какви послания бихте отправили към пациентите с ХОББ?

- Първо, бих се обърнала с послание към хората с недиагностицирана ХОББ, които не са малко, за съжаление.

По данни на здравния портал на ЕС в България около 10% са пациентите с ХОББ, т.е. около 600 000. А по данни на Националната здравноосигурителна каса само 100 000 се лекуват за обструктивни заболявания. Данните показват, че има много недиагностицирани пациенти.

Важно е пушачите, пасивните пушачи, хората, които живеят в райони с въздушно замърсяване, които работят в запрашена среда, при кашлица повече от осем седмици, при чести инфекции на дихателните пътища, за които пият антибиотици често, при задух и лесна умора и хриптене в гърдите да търсят помощта на пулмолог (специалист по белодробни болести), за да се диагностицира по-рано заболяването и да се започне лечение.

Второ, за тези пациенти, които имат вече диагностицирано заболяване, отправям препоръка за стриктно придържане към назначеното от техния пулмолог лечение, тъй като лошият контрол на заболяването води до влошаване на белодробната функция и до необратими и трайни промени в дихателните пътища. Преустановяването на тютюнопушенето значително подобрява състоянието на болните с ХОББ.

Искам да отправя послание и към родителите, които пушат в домовете си.

Някои майки ми казват: “Аз пуша под аспиратора в кухнята!”. Аз отговарям веднага, че аспираторът не може да спаси децата от тютюневия дим, защото той се просмуква в целия интериор на дома. Доказано е от науката, че пушач, който пуши 20 цигари дневно, за една година отделя 100 грама  смола, която се абсорбира от стените, подовете, отделните предмети и с години бавно се десорбира.

Такива деца (пасивни пушачи) имат риск да заболеят на по-млада възраст от ХОББ по данни на клинични наблюдения, а 50% по-висок е рискът да заболеят от бронхиална астма.

Материалът отразява опита и позицията на интервюирания медицински специалист и се публикува със съдействието на АстраЗенека България. Матералът има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията с лекар. При нужда, моля, обърнете се към лекар.

 BG-8205/11.2023