Носенето на маски е разумност според шефката на Националния център по заразни и паразитни болести

"От последните два месеца имаме постоянно повишаване на случаите на COVID-19, за последната седмица скочиха с 50%". Това каза проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в студиото на Би Ти Ви. 

Тя допълни, че нищо необичайно не се случва. През годините виждаме изменчивостта на вируса и нови генетични мутации. "Преди време говорихме за подварианти на омикрон, които още не бяха в България. Всички онези мутанти, за които сме говорили, вече са тук", допълни Христова.

 И все пак промяна в клиничната картина няма. А характерните симптоми за омикрон, както и за новия му подвариант "Пирола" са повишена температура, болки в ставите, "течящ нос" и кашлица. "Но COVID-19 все пак е тежко заболяване, не минава за ден-два", каза още проф. Ива Христова. 

Тя допълни, че задължително трябва да се тестваме. А вече антигенните тестове са леснодостъпни. "Не за друго, а да вземем мерки първо за себе си. Като си почиваме вкъщи по-бързо ще се оправим. Грехота е ние да сме болни и да разболеем всички наоколо", каза още Христова.

Що се отнася до носенето на маски и това сами да се пазим - си остава въпрос на наша отговорност, но и на "разумност". Според Христова тези мерки са спасили повече хора сравнение с всички останали. А вече имало и изпробвани редица антивирусни средства с доказан ефект.