Ако дете страда от затлъстяване, трябва да се търси лекарска помощ, защото това е заболяване. В никакъв случай обаче не се препоръчва диета дори при дете, което има наднормено тегло. Това заяви в студиото на "Денят започва"  по БНТ доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

"При дете с наднормено тегло или затлъстяване трябва да се промени начинът му на живот. Това включва хранене, физическа активност, сън, стоене пред екраните".

Половината от децата между 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло и затлъстяване, сочат най-новите данни на Световната Здравна организация за страната. За Европа едно от три деца е с наднормено тегло или затлъстяване.

"Данните са стряскащи, но следват световните тенденции. Между 40 и 70% от причините за затлъстяването са генетични фактори. Установени са различни гени, които водят до наднормено тегло. Много обаче е важно и как живеем. Семейството е ключът за това какви хранителни навици ще се развият в детето и след това идва влиянието на институциите - ясла, детска градина, училище", допълни доц. д-р Ханджиева-Дърленска.