Кърлежи и вирусни инфекции са актуалните проблеми в момента, бумът на шарките отмина.

Това отчете главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Вирусните и бактериални инфекции, типични за лятото, започнаха. Връзката между лична хигиена и обществено хранене при тях е много тясна, подчерта той пред Нова нюз.

До над 2 млн. души набъбва област Бургас през летния сезон, инфекциите са рискови при всяко неспазване на правилата, напомни главният здравен инспектор.

Няма как от количка на улицата на 40 градуса да очаквате храна без риск. Въпрос е на хладилно съхранение и на термична обработка да се избегнат бактериалните инфекции, коментира още доц. Кунчев. 

Изчистване на ръцете с кърпички по време на цялата почивка, ако нямаме възможност за често измиване, препоръча горещо специалистът.

Колкото по-рано свалите кърлеж от тялото, толкова по-малък риск от заболяване, напомни още д-р Кунчев. Най-добре е това да стане до час -два, тогава и рискът от разкъсване на паразита е по-малък. отстраняването на кърлежа да става с ръкавица, ако нямаме - с найлонче на ръката, даде той инструкции. Ако човек е далече от лекар, по-добре да го извади сам, за да се съкрати максимално времето за престой на кърлежа в тялото.

Кърлеж СНИМКА: Pixabay
Кърлеж СНИМКА: Pixabay

Ако няма зачервяване, няма нужда да се прави изследване за Лаймска болест, зачервеното петно около мястото на ухапването е най-характерният признак, каза още докторът. Другите симптоми са температура и отпадналост.

Тази година бумът на кърлежи е голям, отчитат специалистите.

Имаме около 150 случая на ковид седмично, но това е само върхът на айсберга и вероятно са около 10-ина пъти повече. Но и това е нищо, успокои д-р Кунчев. Още не е променен законът за здравето, за да отпадне карантината, чакаме парламента, напомни той. Ще стане като при грипа - пазим хората около нас, но без задължителната карантина. Той не пожела да се ангажира с прогноза възможно ли е завръщане на епидемията.