Уникална операция бе извършена в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов“ - Велико Търново.

Екип от специалисти по три специалности – коремна хирургия, гинекология и анестезиология, оперираха 72-годишна жена от гр. Златарица с огромен ретроперитонеален тумор. Пациентката от няколко месеца забелязала подуване на корема, но не обърнала внимание на това, до момента, в който туморната маса нараснала до такава степен, че пречела на дишането, на придвижването и на извършването на обичайните домашни задължения. Жената потърсила лекарска помощ и постъпила за оперативно лечение в Гинекологичен сектор, поради неясния произход на формацията, заемаща цялата коремна област, разказват от областната болница.

При извършване на оперативната интервенция от смесен екип – д-р Николен Стойнов, началник на Отделение по обща хирургия, доц. д-р Светлозар Стойков, шеф на АГО и анестезиолог – д-р Лора Станчева, се установило, че огромната туморна маса произхожда не от органи в коремната кухина, а от такива в ретроперитонеалното пространство, където са разположени магистралните кръвоносни съдове – аорта, долна празна вена и лимфатичния проток, както и бъбреците.

Формацията, с приблизителна големина 60/50 см и тегло 16,2 кг е отстранена внимателно, за да не се засегнат посочените по-горе структури, което би било фатално за пациентката. Жената е настанена в Отделение по анестезиология, реанимация и интензивно лечение, с началник-отделение д-р Сибила Маринова, където са положени стриктни следоперативни грижи. Изписана е в добро общо състояние.

Това не е първата хирургична изява на този мултидисциплинарен екип. Преди 3 години доц. Стойков и д-р Стойнов оперират и 46-годишна жена, с огромна киста на яйчника, която тежи общо 35 кг, от които 33 литра муцинозна течност и 2 кг капсула на кистата. Жената ляга на операционната маса с тегло 100 кг и се събужда с тегло 65 кг.

Д-р Николен Стойнов
Д-р Николен Стойнов
Доц. Светлозар Стойков
Доц. Светлозар Стойков