Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив създаде платформа, в която медици могат лесно да намират заместници. Системата работи от по-малко от месец, а вече функционира и в София, предаде Nova.

"На сайта има две рубрики - "Търся заместник" и "Желая да замествам". Изпращат се имейли на официалния адрес на сдружението и публикуването им е безплатно", каза председателят д-р Костадин Сотиров. 

Общопрактикуващите лекари са длъжни да осигурят обслужване на пациентите дори когато са болни. Според д-р Сотиров новата платформа ще помогне на колегите му, които излизат в болнични за неопределено време или ползват годишния си отпуск. По думите му няма проблем друго джипи да се грижи за болните. 

"В нашите компютри има огромна база данни за пациентите, може би за 20 години назад", увери лекарят. Уведомяването на хората става с обява на таблото или пост в социалните мрежи.

За краткия срок в който действа платформата вече около 10 медици са потърсили заместници. Близък е броят на тези, които предлагат услугите си. Д-р Костадин Сотиров посочи, че проблем с намирането на кадри има в по-малките населени места. 

В Пловдивска област джипитата са около 430.