Безвредно пушене няма, опасни за белите дробове са дори електроните цигари. Това каза пулмулогът д-р София Ангелова пред bTV.

„Консумацията на тютюн започва да намалява в развитите страни, но се появяват нови устройства. Тези бляскави и модерни електронни цигари, който заливат пазарите, също не са безвредни. Мит е, че пушим от безвредни устройства. Напротив - независимите изследвания показват, че те са точно толкова вредни, колкото са вредни и цигарите“, каза още тя. И обясни, че в един пълнител на електронна цигара се съдържа пропилен гликол и глицерин – вещества, които се подлагат на термогенна деградация. И така се отделят опасни за организма вещества.

Тя обясни, че при изследване на белите дробове на пациенти, пушещи електронни цигари, открива, че дишането им не се подобрява, а се влошава. Тя припомни и едно изследване, в което се казва, че „вероятно след години в медицината ще се говори все по-често за хронична обстроктивна белодробна болест (ХОББ), причинена от модерните устройства за пушене“, каза още тя.

„Другият голям проблем е пасивното пушене. През 2009 г. беше доказано, че в тютюневия дим на една стандартна цигара има 8400 токсични вещества“, каза още пулмологът.