Фригидност – това е терминът за женска полова дисфункция. Най-често се характеризира с невъзможност да се изпита сексуална възбуда или да се достигне до оргазъм по време на полов акт. 

      Не само физически, но и психологически проблем

Фригидността представлява физически отговор на проблеми във връзката или лични терзания. Причините за поява на фригидност могат да бъдат един или сбор от следните:

- бременност;

- раждане;

- загуба на близък;

- психотравма;

- физическо или сексуално насилие;

- загуба на работа;

- недостатъчно пари;

- прием на някои видове медикаменти;

- депресия.

        Ангажираност и от двете страни

         Предвид тежките задължения, на които е подложена жената ежечасно, добре е и двамата партньори да бъдат еднакво ангажирани във връзката, в противен случай жената няма да се чувства обичана и желана. Мъжът не трябва да спестява комплименти и жестове, за да поддържа огъня и с това да помага за увеличаване на общото сексуално удовлетворение в двойката.

    Как да се преборите с фригидността?

       Назоваване на проблема, откровеност

Най-голямата грешка е да се преструвате, че всичко е наред. Само и единствено откровеният разговор е първата, решаваща стъпка към преодоляването на проблема с фригидността – без обвинения и без налагане на мнение. Следващата стъпка е посещение при сексолог, който да се заеме с терапия, засягаща физиологичната част на фригидността. 

      Открадване на повече свободно време 

Прекалената заетост с работа, деца и други ангажименти съкращава времето за романтика. С течение на времето рутината поглъща все повече и повече ценни часове за оставане насаме с партньора. Въпреки това, за да решите проблема с фригидността, просто трябва да намерите време за вас двамата като двойка. Това дължите на себе си, тъй като претоварването пречи на запазването на пълноценен сексуален живот, а е важно да се грижите за психическото си здраве, което пряко рефлектира и на физическото. 

Батериите ви са изтощени – открийте своя начин, време и места, за да ги презаредите. Започнете да излизате отново заедно, както преди, разхождайте се, хванати за ръце: пътувайте заедно, отидете на спа, на театър или обядвайте заедно. Прекарването на време насаме извън къщата може да ви помогне да се свържете отново.

       Експериментирайте, разчупете границите

Предизвикайте своята сексуалност със секс шоп магазин, опитайте нови неща: ролеви игри, масажи, секс играчки за възрастни… Може би не подозирате нивото на своята сексуалност и предстои взаимно да се изненадате. Увеличете честотата на докосванията, говорете какво обичате да правите. Любовта е вълшебница и може да разпали отново онова „старо“ желание. Това зависи от вас самите – прегръщайте, целувайте се, масажирайте любимия човек, защото ласките и вниманието имат главна роля за поддържането на добрата сексуалност.