Това ще е възможно за седем често срещани заболявания

Заради недостиг на лични лекари във Великобритания бе разрешено на аптеките да предписват лекарства за седем често срещани заболявания. Британското здравеопазване се надява по този начин да намали времето за чакане за преглед при доктор, което в момента на места е над две седмици, предаде за Нова тв кореспондентката Павлина Трифонова.

Фармацевтите ще могат да изписват медикаменти при възпаление на уши, гърло, синузит и дори антибиотици при по-тежки инфекции, които до момента трудно изписваха и самите лични лекари. Това е голяма промяна за британското здравеопазване, тъй като предписваните от доктор лекарства са безплатни. Пациентът плаща единствено такса от 9 паунда и 65 пенса за издаване на рецептата, като пенсионерите и децата са освободени дори от нея. Затова и даването на лекарства винаги е било много строго. Остър недостиг на лекари обаче промени правилата не и без участието на гражданското общество.

Хората в живописното английско градче Лосуитиъл се прочуха в цял свят с иновативния си начин да си намерят нов личен лекар, след като техният се пенсионира. Те записаха весел рекламен клип, в който пеят за пълни със секрети носове и задъхващи се от астма хора. „Имаше голям отзвук на нашето видео, и то от цял свят - от Непал, Индия, Австралия, Канада. Но странното е, че нямаше толкова много кандидати от самото Обединено кралство. Въпреки че големите вестници в страната, както и БиБиСи, разказаха за нашата инициатива, нямаше голям отзвук от доктори, които живеят тук”, разказва Мишел, инициатор на клипа.

Личните лекари искат по-висока потребителската такса

Казва, че идеята се родила от отчаяние, защото в продължение на 8 месеца никой не пожелал да лекува в техния град. „Сега получихме 14 сериозни отговора. Десет от тях бяха от чужбина и четири от лекари от Корнуол, които живеят в нашия район. Повечето от хората от чужбина искаха да им се поемат разходите по преместването, или лечебницата да плати за тяхното жилище, а тя няма необходимите средства за това. Така че в момента се спряхме на двама лекари, които завършват своето обучение и ще получат своите квалификации през август и октомври. Това не е идеално, тъй като дотогава ще имаме само един доктор”, допълва Мишел. Затова и решението за получаване на лекарства от аптеката е добре дошло за тях.

„Една четвърт от фармацевтите в Обединеното кралство вече могат да правят това – те са аптекари с право да издават рецепти. Мисля, че това е прекрасна идея, ако успее да облекчи натоварването на джипитата и им помогне с някои от по-леките случаи. Но това е и леко плашещо, тъй като пациентите могат и да не кажат на своя фармацевт за всичките симптоми, от които страдат, а те биха били забелязани от лекар. Затова мисля, че е важно да има добра връзка между аптека и болница, така че хората да бъдат препращани много бързо от едното на другото място - особено ако фармацевтът не е много сигурен каква диагноза да се постави на даден пациент. Тогава те биха могли веднага да му запишат час при доктор. Тук имаме късмет, тъй като можем да посетим лекар още в същия ден, в който имаме нужда от това. Но на други места хората могат да чакат и по десет дни преди джипито да може да ги прегледа”, подчертава Мишел.