До 5 дни след операцията пациентът е вкъщи, храни се и се движи, а болката почти липсва

- Проф. Георгиев, д-р Семерджиев, този месец се навършват 10 години от първата роботизирана операция на рак на простатата у нас. Какви са предимствата ѝ?

Проф. Марин Георгиев: Преди 10 години в болница “Доверие” започнахме програма по роботизирана урология. Успоредно с това започна и програмата по роботизирана гинекология. В началото трудностите бяха много. Това бе нов метод, който трябва да се въведе. Тогава нямахме никакво финансиране от държавата и пациентите трябваше да заплащат 100% лечението. В същото време не бяхме напълно сигурни в успеха и качеството на това, което правим. Но тогава на помощ извикахме чуждестранни ментори, обучаващи лекари, които да ни помогнат за първите случаи, тъй като бе новост за страната. Започнахме с операции на рак на простатата, които са едни от най-сложните, но те са и най-често изпълняваните с робота “Да Винчи”. Компанията, която достави апаратурата, осигури специалист, с чиято помощ направихме първите пет операции. По-късно поканихме уролога проф. Йенс Развайлер от Германия, който периодично идваше у нас. С него въведохме плавно програмата по най-качествения начин. Ние се учихме от майстор, което е много важно както за нас, така и за пациентите ни. Може би това доведе и по-нататъшния ни успех. Още в самото начало резултатите ни бяха много добри. Това е много важно, защото ако един нов метод започне с фалстарт, се губи мотивацията и целият метод се опорочава. Гордея се с това, че намерихме специалист, който да ни помогне, и от него възприехме най-доброто. С това си осигурихме спокойствие и сигурност на пациентите. Първата роботизирана операция с “Да Винчи”
СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Първата роботизирана операция с “Да Винчи” СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

- Колко пациенти са се подложили на операцията досега?

Проф. Георгиев: Имаме около 1000 спасени човешки живота. През тези години се убедихме в големите предимства на този вид хирургия. Това, което преди виждахме само по световни конгреси, вече се случва и у нас. Операцията свършва безкръвно, 4-5 дни след нея пациентът си е вкъщи, а на следващия ден започва да се храни, да се движи. Няма силна болка, дори понякога тя изцяло отсъства. Възстановява се много бързо.

- За сравнение колко дни е възстановяването при стандартна операция?

Проф. Георгиев: При операции с разрез постоперативната болка е много голяма. Тя може да продължи до 5 дни след изписването. Когато има разрез, трябва да зараснат мускулите и фасциите, а това отнема минимум от един до три месеца. И не на последно място, има много повече усложнения, по-често се налага кръвопреливане и болничният престой е много по-дълъг. Той може средно да е до два пъти по-дълъг в сравнение с престоя след роботизираната операция.

- За лекарите какви са предимствата?

Проф. Георгиев: Роботът ни позволява увеличение на образа до 15 пъти. Едва ли не работим под микроскоп. Движенията, които се извършват, са много фини. А това прави много по-точна работата. Най-важното е, че роботът ни позволява максимално и точно да премахнем тумора.

Вече ние започнахме да обучаваме колеги от други болници. Наш екип започна да обучава специалисти в Бургас, Пловдив, а и в Унгария.

Д-р Явор Семерджиев: Роботизираната хирургия освен че е максимално агресивна към рака, благодарение на нея имаме възможност да запазим околните структури. Това е много важно, когато работим в анатомични области, до които достъпът е по-труден. Имаме оптимален достъп, по същия начин както и ръката, но движенията са много по-фини. Покрай простатата минава инервация, която отговаря за еректилната функция при мъжете и за задържане на урината. С робота много по-висок е процентът за запазване на тези текстури, а за пациентите означава липса на изпускане на урина след оперативния период и запазване възможността за извършване на полов контакт. Все повече ракът на простатната жлеза се диагностицира при млади пациенти. При тях благодарение на хирургичното лечение има по-голяма преживяемост.

- Казвате млади пациенти, на каква възраст са?

Д-р Семерджиев: Около 50-годишни, най-младият, когото сме оперирали, беше на 45.

Проф. Георгиев: Преди години пациентите, които оперирахме, бяха над 65.

- На какво се дължи това?

Д-р Семерджиев: По-добрата диагностика. Търси се навреме и се хваща навреме. С ранното откриване имаме възможност да спасим живота на пациента, както и той да запази качеството си на живот.

- Кога пациентите трябва да започнат профилактика?

Проф. Георгиев: След като навършат 45 години, е добре да ходят на преглед поне веднъж годишно. Пациентите трябва да ходят и на уролог. Когато е открит навреме, ракът е 100% лечим.

- Крие ли рискове роботизираната хирургия?

Д-р Семерджиев: Всяка хирургия крие рискове, но роботизираната има много по-малко усложнения в сравнение с отворената хирургична интервенция.

- В кои специалности намира приложение?

Д-р Семерджиев: При лечението на тумор в бъбрека. В днешно време се извършват доста повече образни методи на лечение и един тумор на бъбрека може да бъде хванат в ранен стадий. Благодарение на роботизираната хирургия имаме възможност да направим оперативна интервенция, при която да се запази част от бъбрека и същевременно да се премахне туморът. Преди това беше възможно и с отворените методи на операция, но не с това качество. Когато премахваме тумор, спираме кръвоснабдяването към бъбрека. За това време, наречено исхемия, е важно да бъдем бързи. С роботизираната хирургия премахваме тумора по-бързо, същевременно се възстановява целостта на органа и по-бързо спира липсата на кислород и на кръв към бъбрека. А това води до запазване функцията на бъбрека през годините.

Проф. Георгиев: Може да се прилага и при тумори на пикочния мехур. Важно е да са в начален стадий обаче.

- Може ли да оперирате от разстояние?

Проф. Георгиев: Затова е създадена роботизираната хирургия. Демонстрирана е такава операция, където пациентът е в Страсбург, а медицинският екип - в Ню Йорк. Това все още е много скъпо, с новите технологии обаче предстои да става все по-възможно.