•  Препоръчителните 10 000 дневно въобще не са достатъчни за здравословни килограми
  •  Изследване показва, че топенето на калории зависи освен от изяденото и от ръст, тегло и темпо на ходене

Наскоро дъщеря ми поиска за деветия си рожден ден часовник, който измерва колко крачки минава и какви калории изгаря, докато го прави. Като всяка българска майка, здраво стъпила на земята, първоначалният ми отговор бе, че това не е подходящ подарък за малки момичета. Започнах трескаво да ѝ обяснявам, че подобни джаджи се носят от по-големи хора, които активно спортуват или имат проблем с килограмите.

Тя обаче много активно ми опонира как т.нар. fitbit е изключително полезно нещо за деца и колко от съучениците ѝ вече имат. Честно казано, не повярвах много, защото тя учи в училище в Англия, в което и мобилните телефони са забранени до 12-годишна възраст, но все пак обещах да помисля. В продължение на дни целенасочено наблюдавах ръцете на нейните съученици и с изненада установих, че наистина доста от тях носят такива часовници. Особено момичетата бяха в голяма еуфория от тези джаджи, които пускат звукови сигнали или анимация на циферблата си, когато са изминали препоръчително количество крачки на ден или си спали достатъчно.

Започнах да чета и специализирани родителски сайтове. В тях също всички видове тракери, които стимулират децата повече да се движат, получаваха доста положителни коментари. Също така за разлика от други джаджи и английската образователна система ги разрешава, тъй като допълват усилията ѝ да научат подрастващите да водят здравословен начин на живот. А те наистина са впечатляващи. Например още на 7-годишна възраст децата се обучават

как да разчитат етикети на хранителни стоки

и да разбират кое количество калории трябва да се избягва. Всеки ден в обедната си почивка са насърчавани да вървят или тичат една миля или малко над километър и половина в училищния двор.

Всичко това се прави, защото Англия има сериозни проблеми с излишните килограми. Годишно харчи 6 млрд. паунда за лечение на заболявания, свързани с тях, тъй като 63% от жителите на Острова са с наднормени килограми или затлъстели. У нас положението не е много по-различно. Последните огласени данни показват, че 61 на сто от хората в България над 18 г. имат същия проблем. И макар специалистите да са единодушни, че профилактиката в детска възраст е от ключово значение за справяне с него, все още твърде малко се прави. Проучвания показват, че

българските деца са едни от най-обездвижените в Европа

и ядат все по-нездравословна храна, което е обяснимо, защото тя широко се рекламира и в повечето случаи е по-евтина.

Дали обаче устройства, мерещи крачки и изгаряне на калории, могат да помогнат за справяне с този проблем? Макар да са правени доста проучвания по въпроса, специалистите все още не са единодушни колко човек трябва да се движи, за да си гарантира добро здраве. Най-масовите препоръки са за поне 10 000 крачки на ден и повечето тракери са програмирани за тази норма. Когато човек я постигне, получава на екрана си съобщение: “Постигнахте необходимите крачки за здраве”, или пък анимация на туптящо сърце. Това наистина действа успокояващо, че е направил необходимото за тялото си.

Изследване, публикувано наскоро във в. “Дейли мейл”, обаче показва, че за консумацията на някои популярни сред младите хора храни е необходимо много повече движение. Авторите му правят уговорка, че топенето на калории зависи освен от изяденото и от ръст, тегло и темпо на ходене. Колкото по-бързо вървите, толкова повече бие сърцето ви и се увеличават изгорените калории. А колкото сте по-тежък, ви трябват по-малко стъпки, за да го направите.

Все пак те са взели някакви средни стойности за килограми и височина и са установили, че за да можете да изгорите всички 1380 калории от една пица, трябва да направите 34 500 стъпки, или да вървите около 5 часа. Хапването на голям бургер във верига за бързо хранене ще ви струва 12 325 стъпки, тъй като той има около 500 калории. След малко шоколадово десертче от 90 грама и 95 калории ще са ви необходими 2375 крачки, а за голяма газирана напитка или бира от половин литър с 212 калории - двойно повече.

Най-малко движение за подрастващите ще е необходимо, ако ядат само предназначените за деца миниатюрни пакетчета с гумени бонбони или бисквитки. Не така стоят нещата обаче с богатите на мазнини и сол чипсове, колкото и нови техни варианти да се предлагат и рекламират като по-здравословни. Пакет от 180 грама от тях и 240 калории може да бъдат компенсирани с 6000 стъпки. Около 2000 отгоре ще трябва да се направят, ако се яде сандвич в популярните вериги за бързо хранене и кафенета, както и за кроасан или баничка от бутертесто с колбас вътре. Ако пък си поръчате и чаша голямо капучино, нещата стават още по-предизвикателни. Изчислено е, че тя обикновено съдържа 265 калории, за изразходването на които са необходими 6625 крачки. Следователно излиза, че ако цял ден карате само на един сандвич с капучино, пак ще трябва да направите над 14 000 стъпки.

Затова специалистите съветват

да се избягват силно преработени и калорични храни,

а да се разчита на пресни и разнообразни продукти. Повечето програми за отслабване препоръчват да се изгарят 200 - 300 калории дневно, което може да се постигне с около 3000 крачки много бързо ходене или джогинг. За сравнение средностатистическият американец изминава между 3000 и 4000, което се равнява на около 3 километра, а жителите на САЩ също са известни със своето наднормено тегло и застоял начин на живот.