Сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Заразяват се не само деца от детските градини, но и в началните класове.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова каза в ефира на „Твоят ден“ по "Нова нюз", че късната зима и пролетта е сезонът, в който обичайно се разпространява скарлатината. Тя уточни какви са симптомите на болестта – температура, отпадналост, специфичен дребен обрив и зачервено гърло. „Със започването на антибиотичната терапия не се стига до т.нар. малинов език“, допълни специалистът.

Бацелова препоръча консултация с личен лекар, за да се започне адекватно лечение навреме и не препоръча самолечение. Тя уточни, че приемането на антибиотик е изключително важно, за да не се стига до усложнения. Лекарят посочи, че пътя на разпространение на вируса е въздушно – капков път, при близък контакт, също така се контаминират и повърхностите. Болният трябва да се изолира, контактните се поставят под карантина, посочи д-р Бацелова.

Епидемиологът каза, че грипът вече затихва.

Тя коментира и казуса с птичия грип. „Данните сочат, че леталитетът е по-висок, но малко хора са боледували“, каза тя. Бацелова предупреди, че щом СЗО алармира, значи трябва да се обърне внимание. „Има риск. Ако вирусът премине през много хора, той може да се адаптира и към човешкия организъм, за да се предава от човек на човек“, допълни тя. Бацелова посочи, че досега вирусът е навлизал в човешкия организъм, но не се е адаптирал, за да стане лесно разпространим от човек на човек.