Без лечение заболяването бързо отнема зрение, терапиите забавят прогресията

Глаукомата е заболяване, което прогресивно уврежда зрителния нерв и зрителното поле основно поради повишено очно налягане. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и на първо място сред по-възрастните хора. Всяка година през март, когато се провежда Световната седмица за борба с глаукомата, очните лекари насочват вниманието към липсата на симптоми в ранните етапи и необходимостта от профилактични прегледи, за да бъде заболяването установено рано. Това дава възможност да се започне лечение, което максимално забавя прогресирането му.

И тази година големите болници организират информационни дни и изследвания за риска да се развие глаукома.

УМБАЛ “Александровска” организира безплатни скринингови консултативни прегледи на пациенти над 45 г. Те ще се извършват от 13 март до края на седмицата в очните кабинети на ДКЦ ,,Александровска” (вход откъм бул. “Пенчо Славейков”, до бариерата), в делничните дни от 14 до 17 ч. Записването е на тел. 02/9230 295 всеки делничен ден от 10 до 15 ч.

Безплатните офталмологични прегледи в болница “Лозенец” ще се провеждат също от 13 до 17 март. Консултациите са от 9 до 11 ч и от 14 до 16 на втория етаж в Медицинския център на лечебното заведение на ул. “Козяк” №1. За включване в графика може да се попълни контактната форма на болницата или чрез тел. 02 96 07 682.

Офталмолозите на ИСУЛ ще преглеждат безплатно в дните от 20 до 25 март от 14 до 16 часа в клиниката на втория етаж над централното фоайе. Единственото изискване е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262 в делнични дни между 13 и 15 часа. Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно. Лекарите предупреждават, че консултациите са строго профилирани и не включват изписване на очила.

Информация за безплатни прегледи и в други големи офталмологични клиники в столицата и страната може да се намери на сайтовете на лечебните заведения.