Първите симптоми могат да се забележат 9 г. преди поставянето на диагноза

За по-малко от година холивудската звезда Брус Уилис получи втора тежка диагноза. След като в края на миналия март спря да се снима във филми, защото му бе открита афазия, която причинява проблеми с паметта и говора, наскоро семейството му съобщи, че страда от фронтотемпорална деменция.

От миналата година болестта на звездата е напреднала и сега имаме по-точна диагноза, написаха близките му в инстаграм.

Когато се появи първото съобщение за афазия, търсенето на информация за тази болест рязко се повиши в гугъл. Сега се случва същото и с новата му диагноза.

Редица изтъкнати специалисти дават разяснения пред медиите, за да се разбере как точно протича заболяването му и какви са неговите признаци. От тях става ясно, че 67-годишният актьор страда от рядка форма на бързо прогресиращ вид деменция, който се характеризира с

постепенна загуба на нервни клетки

във фронталните и темпоралните дялове на мозъка, които контролират емоциите и социалното поведение. Макар да е относително рядка, тя все пак е една от най-честите форми при хора под 65 г., като представлява около 40% от случаите в тази възрастова група.

Както пише и семейството на Брус Уилис, в момента за нея не съществува лечение. Затова фокусът на експертите по заболяването е преди всичко върху управлението на симптомите и как да увеличат качеството на живот на страдащите от болестта, тъй като постепенно те губят способност да говорят, да разбират, да се движат и преглъщат.

Терапиите обикновено включват лекарства като антидепресанти и антипсихотици, но и тренировки за направляване на емоциите.

През последните години учените са постигнали напредък по отношение на изследването на засегнатите мозъчни клетки. Открили са също, че един на всеки осем страдащи от болестта има вече случай на фронтотемпорална деменция в семейството. Сега усилията им са насочени основно към по-ранна и добра диагностика, за да може навреме да се въздейства върху опустошителното ѝ въздействие.

Правени са редица проучвания, които показват, че това е една от най-рядко срещаните форми на деменция – само около 2 процента от всички. Алцхаймер пък е най-широко разпространеният тип. От нея страдат три-четвърти от болните и тя е най-мащабно проучвана. Установено е, че сред най-ранните признаци на деменция, които обикновено се пропускат, са промяна в чувството за хумор, в начина на паркиране на автомобила и на обличане. Тъй като това е болест, която причинява проблеми с поведението и говора, страдащите от нея първоначално

започват грешно да използват думи и да отправят емоционални послания

Това особено ярко се проявява в чувството им за хумор, което става неподходящо. Прибягват до дебелашки шеги и непрекъснато търсят истории или филми, в които има такива. Например изследване на Юнивърсити колидж – Лондон, е открило, че поразените от деменция хора, са по-склонни да гледат абсурдни или сатирични комедии в сравнение с останалите на същата възраст.

Друго проучване на израелски учени пък е доказало връзка между ранните признаци на алцхаймер и склонност към даване на пари на непознати. По време на тестовете те са раздали на пенсионери по 10 долара с молба да ги разпределят справедливо помежду си. Оказало се, че страдащите от деменция са отстъпили всичките си пари на други, макар да не са ги познавали и да не са знаели какви са техните финансови нужди. “Допускахме, че проблемите с парите са един от ранните признаци на болестта и резултатите от изследването ни потвърдиха това”, казва професорът по неврология Дюк Хан. Причината е, че те често пропускат плащане на битови сметки, покриване на суми по кредитни карти и стават жертва на телефонни измамници.

Наблюдава се и промяна в начина на обличане

Години преди да бъдат диагностицирани с деменция, болните от нея започват да имат проблем с подбора на дрехи. Избират неподходящи цветове или материи за важни събития и когато близките им ги питат защо са го направили, нямат логично обяснение. Даже се сърдят, ако някой подлага на съмнение преценката им. В ежедневието си пък се носят все по-мърляво, а когато заболяването прогресира, имат трудности да се обличат сами, защото изпитват скованост на мускулите. Освен това забравят какви дрехи имат.

Начинът на шофиране също е добър тест, че може да се окажете в плен на болестта след години. Тъй като тя засяга двигателните умения, паметта и мисловните процеси, реакциите при каране на кола стават по-бавни и лоши при паркиране. Проучване на Вашингтонския университет е открило, че те са по-склонни да шофират бавно и да правят внезапни промени в посоката, без това да е необходимо. Отнема им все повече време да паркират, макар да са с дългогодишен опит зад волана.

Учени от Кеймбридж твърдят, че първи признаци могат да се забележат девет години преди поставянето на диагноза и в повечето случаи те са свързани с паметта. Техните проучвания са на база задачи за решаване на проблеми, време за реакция, запомняне на списъци с числа.

“Затрудненията им в повечето случаи бяха малки, но в редица аспекти на познанието. Откритието ни е стъпка към възможността да изследваме тези, които са изложени на най-голям риск, например хора над 50 години или такива, които имат високо кръвно налягане и нямат достатъчно физическа активност. Да се намесим на по-ранен етап, за да им помогнем да намалят риска”, обяснява Нол Сваддиудипонг от Университета в Кеймбридж.

Експертите съветват хората да не изпадат в паника, ако не могат да си спомнят някое число или бъркат думи, но ако установят, че все по-често им се случва, да се обърнат за специализирана помощ, тъй като ранното диагностициране е от съществено значение за намиране на подходяща поддържаща терапия.