Медици от Европа и Канада установиха, че редовният прием на витамин D намалява риска от развитието на деменция с около 40% сред лица над 70-годишна възраст. Това съобщи пресслужбата на университета в Ексетър, Великобритания, позовавайки се на статия в списание „Alzheimer's & Dementia“.

"Намаляването на заболеваемостта или забавянето на развитието на старческата деменция става все по-важна цел за човечеството, тъй като броят на потенциалните носители нараства. Нашето изследване показа, че витамин D може да бъде едно от най-ефективните средства за лечение на този проблем", казва Байрон Крийз, изследовател от университета в Ексетър, цитиран от пресслужбата на университета, предаде БГНЕС.

По данни на Световната здравна организация в момента в света живеят 55 милиона души с деменция. Една от най-често срещаните причини е болестта на Алцхаймер. Тя се диагностицира в 60-70% от случаите. Това неврологично заболяване води до загиване на мозъчни клетки, в резултат на което мисленето, поведението и социалните умения на човека трайно намаляват.

Изследователите се опитали да установят как честотата и вероятността за деменция се влияят от приема на витамин D, чиито молекули помагат за премахването на протеиновия "боклук" от мозъчните клетки. За тази цел те проследили как редовният прием на веществото се отразява на мозъчната функция на над 12 000 възрастни жители на САЩ със средна възраст 71 години.

Витамин D и мозъкът

Както отбелязват изследователите, около една трета от участниците са приемали редовно витамин D, което е позволило на лекарите да проследят въздействието на веществото върху мозъка на доброволците през следващите десет години от живота им. По време на тези наблюдения учените взели предвид дали участниците са носители на APOE4 - вариация на гена APOE, която увеличава няколко пъти вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер.

Наблюденията показали, че 2700 участници в експеримента са развили деменция в рамките на десет години след началото на експеримента, като 75% от тях не са приемали витамин D през този период. Медиците твърдят, че като се вземат предвид всички странични фактори, това означава, че редовното приемане на витамин D е намалило с около 40 % вероятността доброволците да развият деменция.

Интересно е, че този ефект е бил по-силно изразен сред по-възрастните доброволци, които не са носители на варианта APOE4. Причината за това, както предполагат Крийз и колегите му, може да е, че червата на хората с вариант APOE4 са по-активни в усвояването на витамин D от храната, отколкото тези без мутация.

Това откритие вече е накарало учените да започнат клинични изпитвания VitaMIND, в които са помолили няколко хиляди доброволци на възраст над 40 години да приемат витамин D или плацебо за дълъг период от време. Изследователите се надяват да разкрият механизма на действие на витамин D върху мозъчните клетки и да разберат защо мутацията APOE4 намалява ефективността на веществото върху нервната система.