Изследователски екип, ръководен от Технологичния университет в Сидни, Австралия, е разработил ново устройство за откриване и анализ на ракови клетки от кръвни проби, което може да помогне на лекарите да проследят напредъка на лечението, без да извършват инвазивни процедури като биопсия, съобщи Синхуа.

Изследването, публикувано в сп. "Биосензори и биоелектроника", описва високопроизводително устройство с 38 400 камери.

Устройството е в състояние да изолира и класифицира броя на метаболитно активните циркулиращи туморни клетки (CTC) в периферната кръв с разделителна способност от една клетка.

Авторите на изследването са установили, че работният процес на създаденото от тях устройство е прост и надежден, което може да премахне необходимостта от специализирано оборудване и опит, нужни за едноклетъчен анализ на циркулиращи туморни клетки, и да улесни извършвания на място метаболитен скрининг на раковите клетки.

"Нашето устройство следи единични клетки за повишен лактат, използвайки pH-чувствителни флуоресцентни багрила, които откриват подкиселяване около клетките", казват изследователите.

Те обясняват, че една-единствена туморна клетка може да съществува сред милиарди кръвни клетки само в един милилитър кръв, което я прави много трудна за намиране. Новата технология за откриване разполага с 38 400 камери, способни да изолират и класифицират броя на метаболитно активните туморни клетки.

Според направеното от изследователите изявление ракът е водеща причина за заболяване и смъртност в Австралия, като всяка година се диагностицират повече от 150 000 австралийци. Хората със съмнение за рак, особено в органи като черния дроб, дебелото черво или бъбреците, често се нуждаят от операция поставяне за окончателна диагноза, пише БТА.

Отбелязвайки, че вземането на биопсия може да доведе до дискомфорт, по-високи разходи и повишен риск от усложнения, дължащи се на операцията, изследователите разглеждат оценката на туморните клетки в кръвните проби като "много по-неинвазивна от вземането на тъканни биопсии".

"Това позволява на лекарите да правят повторни изследвания и да наблюдават как пациентите реагират на лечението", казват изследователите, които смятат да патентоват и комерсиализират устройството.

/ХК/