9 симптома говорят за бактериална инфекция или усложнения, които изискват незабавна консултация с лекар

Епидемиолозите дадоха на зима 2022 - 2023 персоналното определение сезонна тридемия заради едновременното циркулиране на около 200 вируса на настинки, коронавирус и грип. А тези “тридемични” патогени първо атакуват носоглътката и един от симптомите е драскане и болка в гърлото.

Оплакването е най-силно сутрин, защото инфекцията е в апогей нощем. Ако на този етап се реагира с контраатака от лимон със сода, има голяма вероятност вирусите да бъдат блокирани още на входната врата на инфекцията, смята микробиологът проф. Тодор Кантарджиев.

Дори някои вируси да се изплъзнат от капана и да слязат по-надолу в дихателните пътища, имунната система на иначе здравия човек обикновено се справя и не се стига до тежко боледуване. Когато обаче се пропусне началото на респираторното вирусно заболяване, който и да е вирус започва да се копира бързо и болестотворната колония става много силна и имунните клетки не успяват да я неутрализират на ниво нос и гърло. Това винаги е предпоставка за по-лошо и продължително боледуване.

Рецептата на професора за блокиране на дихателните вируси на входната врата на организма беше изпитана от хиляди хора по време на пандемията.

Радвам се, че съм помогнал, и то без да рекламирам комерсиални продукти, а с препоръки за добра хигиена, здравословен живот и доказали се достъпни средства срещу сезонни вируси, казва професорът. Той припомня, че споделя рецептата още отпреди пандемията, но тя е получила популярност в последните три години, безпрецедентно белязани от новата зараза.

Защо точно лимон и сода бикарбонат, нали има десетки подобни вълшебни народни рецепти от “фармакопеята на баба”?

Натриевият бикарбонат (натриев хидрогенкарбонат), известeн повече като сода за хляб, и лимонът имат поотделно и заедно доказани във времето противовирусни свойства при респираторни инфекции, обяснява професорът.

В баналния случай проблемът с гърлото ще изчезне при 80% от хората. В рамките на 3 - 10 дни изчезва при по-упорити инфекции. Понякога при тях се стига до бактериално усложнение и лечението изисква медикаменти с рецепта.

Точната рецепта при щурм на респираторни вируси, която професорът препоръчва, е веднага след събуждане драскащото гърло да се третира с резен от добре измит лимон (това е срещу евентуалните остатъци от пестициди и друга химия по кората). Парчето се топи в сода за хляб - “така, както се панира пиле в брашно”, уточнява лекарят.

Освен сутрин след закуска такъв “паниран” резен лимон се яде след всяко хранене през деня. 

Повечето хора знаят от практическите занимания в часовете по химия какво се случва, когато киселина се срещне с основа. Други се подсещат от наръчниците за почистване с природни средства. В случая също се залага на своеобразен вид почистване - на нашествениците патогени. Това се дължи не само на антивирусните свойства на лимона и содата, а и на чисто механични ефекти. От една страна, лимонът е силен антиоксидант благодарение на високото съдържание на витамин С. От друга, ефикасността на натриевия бикарбонат срещу бактерии и гъбички е документирана отдавна, но през последните години е доказана и ролята му срещу вируси. Когато течната лимонена киселина от плода и содата от “панировката” попаднат в гърлото, протича химична реакция с образуване на мехурчета, които избутват назад напиращите към трахеята вируси.

Когато киселина (като например лимонена или оцетна) се смеси с карбонат (като натриев бикарбонат), те образуват въглероден диоксид, вода и сол. Мехурчетата се създават от въглеродния диоксид, произведен при реакцията. На този принцип работят и разтворимите ефервесцентни таблетки, които разговорно наричаме шумящи.

“Най-добрият начин да разберете причината за болното ви гърло е да посетите вашия лекар - казва д-р Даниел Алън, специалист по семейна медицина към Кливландския университет. - Но ако не може да си уговорите час веднага, опитайте някои от изпитаните начини да си помогнете вкъщи. Като например гаргара с вода, в която е разтворена сода за хляб - на чаша приятно топла вода половин чаена лъжичка натриев бикарбонат.” Лекарят съветва да се прави на 3 часа гаргара и да не се поглъща разтворът. Процедурата съдейства за намаляване на отока и дразненето в гърлото, разгражда слузта от възпалението.

Извън сравнително баналното вирусно засягане на гърлото, има случаи, които непременно изискват консултация с лекар още при първа изява на симптоми, като:

- Болка в гърлото, която е силна, продължителна, не се подобрява или се разпростира в ушите;

- Проблеми с преглъщането или отварянето на устата;

- Затруднено дишане, задух;

- Кръв в слюнката или храчките;

- Увеличени лимфни възли или бучки на шията;

- Бели петна по задната част на гърлото или обрив - възможни признаци на стрептококи в гърлото или на заболяването скарлатина;

- Висока температура;

- Нямате глас повече от 1-2 седмици;

- Като цяло се влошавате, вместо да се подобрявате с времето.