• Докато човек е навел глава над екрана, не усеща тежестта, която се изсипва върху врата му. Ако е наклонена на 60 градуса, е все едно, че носи на рамене 7-годишно дете
  • Главоболието е само началото, следват сериозни проблеми с гръбнака

Знаете ли какво е смартфонова шия? А компютърна шия? Едно и също е. Това нов синдром на болка, наблюдаван от специалистите от Клиниката за лечение на болка в Горносилезийския детски здравен център в Катовице - една от най-големите педиатрични болници в Полша. Все по-често в клиниката идват деца с различни видове главоболие, болки в шията, раменете или между лопатките. Някои от тях се оплакват от изтръпване на ръцете.

“Разпитваме ги за навиците им, преглеждаме ги основно и разпознаваме т.нар. синдром на смартфоновата шия, въпреки че все още няма такова заболяване в международната класификация на болестите” - казва д-р Малгожата Гола от клиниката за лечение на болката.

“Този синдром е следствие от принудителното положение на тялото при използване на компютър, мобилен телефон или таблет. Това води до

претоварване на една група мускули

– тези на раменния пояс, и отслабване

на друга – мускулите на врата

При сваляне на анамнезата в такава ситуация обикновено се потвърждава, че детето използва електронни устройства много често и за дълго време. Нашите препоръки за ограничаване на тези сесии често се приемат зле, особено от децата” - подчертава д-р Гола.

“Помагаме ефективно на половината от нашите пациенти. На други 20-30 процента - частично. Има и едни 20 процента, които нямат подобрение или спират лечението. Причината е, че не вярват на терапията и на шансовете за подобрение. Освен това имаме работа не само с деца, но и с лица, които се грижат за тях. Терапията изисква редовни посещения в клиниката, което възрастните невинаги приемат” – обяснява лекарката.

Пациентите най-често се лекуват с нестероидни лекарствени средства, комбинации от

мануална терапия, физиотерапия

и лечебна физкултура

за укрепване на мускулния корсет, разпускане на напрегнатите мускули, възстановяване на мускулния баланс и запазване на стойката.

За съжаление, синдромът на смартфоновата шия не изчезва с израстването на децата. Напротив. Задълбочава се.

Невролозите са категорични, че смартфоновата шия ще е епидемията на най-новото време. За едни лекари това е болест, за други - просто лош навик. Каквото и да е, със сигурност не убива, но дълго време мъчи.
Докато човек е навел глава над екрана на смартфона или таблета, плъзгайки с палец към следващия пост във фейсбук например, не усеща тежестта, която се изсипва върху гърба и шията му.

Заради продължителното натоварване на шийния прешлен мускулите на гръбначния стълб, врата, раменете и гърдите отслабват, схващат се и горните мускули на гърба. Променя се осанката на човека, а често води и до прегърбеност и изкривяване на гръбначния стълб.

Оттам се развиват постоянни симптоми на:

  •  мигрена и главоболие
  • болки в областта на гърба, врата и раменете
  • дискомфорт при изпъване на гърба
  • световъртеж
  • изтръпване на пръстите.

Според невролозите това са външните прояви на сериозни травми върху целия организъм.

И това не е всичко, казват лекарите,
следват набръчкване на кожата на шията, поява на двойна брадичка и нагъване на кожата под ушите

Те са убедени, че скоро ще се заговори и за смартфоново лице.

Човешката глава тежи средно около 5 килограма, но в наклонено положение натоварването върху шията може да се увеличи многократно.

Ако главата е наклонена само с 15 градуса, натоварването на гръбнака е равно приблизително на 12 килограма.

Извивка от 45 градуса може да се приравни на 22 килограма, пресмятат физиотерапевти.

Ако пък главата е наведена на 60 градуса, това е все едно, че на раменете седи 7-8-годишно дете.

Съвременните хора държат своята глава толкова приведена, и то за дълго време, че развиват

хипермобилност на средния отдел

на гръбначния стълб
С течение на времето възникват и дегенеративни изменения в гръбначния стълб и в междупрешленните дискове. Появяват се хернии, протрузии, компресии на нервни коренчета, на кръвоносните съдове, развиват се и артрозни изменения. А това вече е осезаемо за работата на цялото тяло и може да стане причина за сериозни проблеми със здравето.

8 правила за облекчаване на болките

  • Намалете времето пред любимите устойства.
  • йАко работата ви е такава, че трябва постоянно да сте пред компютъра, на всеки час спирайте и се разхождайте в офиса.
  • Ако ви се налага спешна връзка с някого, изберете обаждане вместо чат.
  • Поставете монитора точно пред себе си и не прекалено ниско. Ако все пак смартфонът или мониторът са по-ниско, гледайте надолу с очи, без да навеждате глава.
  • За да не се накланяте към екрана, използвайте функцията за увеличаване на размера на текста и изображенията.
  • Седнете така, че гърбът ви да е под ъгъл 100-135 градуса спрямо краката. Коленете трябва да образуват права линия с бедрата.
  • Правете следните елементарни упражнения поне 2-3 пъти седмично, за да укрепите мускулите на врата и гърба:
  • 5-10 пъти завъртете бавно главата надясно, после 5-10 пъти наляво.
  • Изпънете назад всяко рамо, без да го повдигате. Постарайте се да докоснете рамото си с бузата на лицето си. Бройте до 30 и повторете с другата буза към другото рамо. Упражнението се повтаря няколко пъти.
  • Сложете ръцете си на тила и внимателно натискайте напред и надолу, оказвайки съпротивление с главата, така че да усетите разтягане на шията.
  • Ако имате възможност, ходете на масаж поне два пъти в месеца - така ще се снеме напрежението от мускулите и ще се подобри кръвообращението, което играе ключова роля и за снабдяване на мозъка с кислород.