Методът е иновативен вид имунен инженеринг, 4-а генарция лечение в онкологията след хирургията, химиотерапията, лъчетерапията. От пациент №1 в клинично проучване Емили Уайтхед до случая на българското дете са минали едва 10 години

Най-новият метод за лечение в онкологията ще бъде приложен на българското дете, което беше транспортирано с военния самолет “Спартан” до клиника в Любляна. Изключително сложната иновативна терапия е известна като живо лекарство. В борбата с рака се хвърлят собствени имунни клетки, които са премоделирани в хода на лечението с молекули, наречени химерни антигенни рецептори. Това ги прави по-способни да разпознават и унищожават раковите клетки.

Методът се прилага, когато са изчерпани възможностите за лечение с по-масовите похвати. Нарича се CAR-Т клетъчната терапия (chimeric antigen receptor, CAR, химерни антигенни рецептори). По същество е нова форма на имунотерапия, която използва специално променени Т-лимфоцити за по-точно насочване към раковите клетки.

Имунната система се състои от специфични клетки и органи, които предпазват тялото от инфекции и рак. Важен елемент от системата са Т-лимфоцитите, които преследват и унищожават анормалните клетки, включително ракови. Понякога обаче туморните клетки намират начини да избегнат имунната система и клетките трябва да бъде “преквалифицирани” да ги разпознават и атакуват. В ролята влиза CAR Т-клетъчната терапия - иновативен подход за програмиране на имунната система.

11-годишното момче е с остра лимфобластна левкемия - най-често срещаното онкозаболяване при децата. Във възрастта до 15 г. разпространението на болестта е 1 на 2000.

Момчето е от 2 г. пациент на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

“Заболяването се развиваше доста неблагоприятно. В хода на лечението се получи т.нар. много ранен рецидив, което е основание за преосмисляне на цялостната ни стратегия. Това са случаите с най-висок риск да се възстанови заболяването. Ние подходихме с всичко, което позволяват възможностите ни, включително най-модерната имунотерапия, с която постигнахме частичен контрол над болестта. Успоредно с това започнахме подготовка за костномозъчна трансплантация с донор от международния регистър. Самото естество на заболяването не позволи контрола, който бяхме постигнали, да се задържи достатъчно дълго, за да продължим на следващ етап”, разказа проф. д-р Добрин Константинов, началник на клиниката и един от най-опитните български онкохематолози.

При остра лимфобластна левкемия повечето от децата се повлияват от стандартната химиотерапия, лъчелечение или трансплантация на стволови клетки, които да започнат да произвеждат пълноценна кръв. Но в някои случаи лечението не успява да надвие рака или успехът е временен и болестта се връща. Когато това се случи, шансовете за оцеляване падат до 1 на 10.

Много скъпа дори за възможностите на медицината в най-богатите държави “живата” терапия изглежда като чудото, което може да обърне хода. Световен символ на тази надежда е американското момиче Емили Уайтхед - първото дете, лекувано с метода в Детската болница във Филаделфия през 2012 г. На 10 май 2023-а тя ще празнува 11-и “рожден ден” от втория си живот. Днес тестовете не откриват ракови клетки, а създадената от семейството фондация с името на детето набира средства за популяризиране на знанията за болестта и за проучвания върху рака.

“Емили е жива благодарение на научните изследвания. Признателни сме и щастливи за всеки ден, който прекарваме с нея. Получихме толкова много и се надяваме да върнем много повече в замяна. С ваша помощ ние допринасяме за напредъка в раковите проучвания”, разказват на сайта на фондацията родителите. Освен при левкемия терапията вероятно е приложима и при лимфоми, очаква се успех и при други видове рак. Методът се смята за големия пробив в онкологията и в частност в онкохематологията при резистентни форми на заболяването, независимо че при повечето пациенти е съпътствана от временни, но потенциално фатални усложнения. Освен в болницата, в която е лекувана Емили, терапията са започнали да прилагат и други клиники в САЩ, Канада, Австралия, Норвегия, Белгия, Израел, Словения и др. 

Лечението не е хапче или течност, която трябва да се приема редовно, учените го наричат могъщо оръжие в самия човек, което с еднократна, но сложна биоинженерна процедура научава имунната система да се лекува сама. В идеалния случай - за цял живот.

В САЩ са одобрени 6 CAR-Т клетъчни терапии, в Европа - две. 

Лечението продължава около 16 седмици. От кръвта на пациента се извличат бели кръвни клетки, за да се препрограмират така, че да “виждат” криещите се ракови клетки и да ги атакуват в уязвимото им място. “Прехванатите” милиони лимфоцити се преформатират генетично да откриват “невидимите” ракови клетки и да атакуват специфичен протеин върху повърхността им. Променените Т-лимфоцити, наречени химерни антиген-рецепторни клетки, след това се вливат обратно във вените на пациента. Ако всичко върви добре, те се размножават и започват да унищожават рака. И тъй като премоделираните лимфоцити са взети от тялото на пациента, няма нужда от лекарства против отхвърляне, които са необходими след класическа трансплантация.

Но когато Т-лимфоцитите започнат залпово да атакуват туморните клетки, накуп се освобождава голямо количество цитокини - станали много известни покрай COVID сигнални молекули с важна роля в комуникацията между клетките.

Поражда се цитокинно цунами, което води до критично покачване на температурата и драстично понижаване на кръвното налягане. Това е най-драматичният момент. Но терапията, казват онколозите, разширява “до хоризонта” лечението на рака.

Емили Уайтхед е диагностицирана с остра лимфобластна левкемия през май 2010 г., когато е само 5-годишна. Това е възрастта, в която според статистиките заболяването бележи първия си пик, вторият е около 20 г. Децата със съдбата на Емили имат 85-90% шанс да бъдат излекувани със създадените през последните 30 г. терапии. Обаче при Емили се получава рецидив, а терапията вече не ѝ действа. Лекарите планират последната възможност – трансплантация на костен мозък, която чисто медицински представлява вливане на здрави кръвотворни клетки. Няколко седмици преди предвидената интервенция болестта придобива толкова агресивна форма, че трансплантацията става немислима. Лекарите казват, че нищо повече не може да се направи. Родителите Том и Кари разбират за наистина последната възможност, която дава някаква надежда за детето им - ново революционно лечение, наречено Т-клетъчна терапия, върху която по това време експериментира Детската болница във Филаделфия. През април 2012 г. Емили е включена в клинично изпитване и става първото дете в света с имунна система, обучена да се бори с рака по новия начин.

Първоначалната реакция на лечението е драматична, детето е цялото в отоци, поддържа температура над 40 градуса и изпада в кома за 14 дни. Лекарите подготвят семейството за най-страшното - дават под 1 на 1000 шанс Емили да оцелее от цитокинното цунами и голямото количество възпалителни белтъци в кръвта, което може да доведе до органна недостатъчност в резултат на хилядократно увеличаване на един от цитокините - интерлевкин-6. Но водещият изследовател дава идея да се приложи лекарство, което може да понижи интерлевкина - дъщеря му го взема за ревматоиден артрит. То никога не е използвано за криза като на Емили, но при състоянието ѝ няма какво да се губи. Ходът се оказва гениален. Още на 12-ия час Емили започва да се възстановява. Впоследствие се натрупа още опит за овладяване на критичните моменти. Онколозите смятат, че познаването на възможните усложнения и начините те да се контролират съществено намаляват риска от лош развой.

Към момента резултатите от CAR-Т клетъчни терапии са обнадеждаващи - самостоятелно или в комбинация с последваща трансплантация като втора стъпка в лечението.

Все още не може да се даде достатъчно дългосрочна прогноза - първите пациенти са лекувани едва преди 10 години в клинични проучвания, затова и американската, и европейската агенция по лекарствата препоръчват пациентите, които са третирани с метода, да бъдат наблюдавани в продължение на поне 15 г.