Повече от 100 деца от общините Ивайловград и Крумовград бяха прегледани профилактично за бъбречни и урологични заболявания и аномалии в рамките на инициативата „Нефрологична подкрепа за деца от малките селища“, организирана от Асоциацията на родители на деца с бъбречни заболявания, съобщи председателят на сдружението Веселина Джамбазова. Прегледите извърши един от водещите специалисти в областта на детската нефрология и хемодиализа проф. Полина Митева.

Не са констатирани болни или деца с урологични аномалии сред всички прегледани 110 деца на възраст между 5 и 17 години в двете общини, което е радващо, каза проф. Митева. Масово обаче са били с т.нар. „звездно небе“ – мехури, пълни с утайка. „Тази утайка е предпоставка за развитието на бактерии от една страна. От друга страна - за образуване на камъни. Децата трябва да се приучват от ранна възраст на тоалет. … Родителите трябва да учат децата си да пият вода и да пикаят. На два часа и половина да изпразват мехура. Но за да изпразват мехура, те трябва да са и пили вода. Това е много важно“, категорична беше проф. Митева.

Бъбречните заболявания могат да са различни – от такива, които не изискват специфично внимание до такива, които водят до тежки последствия, подчерта тя. И допълни: „Бъбречните заболявания са скрити заболявания. Човек може да мисли, че е здрав, а те да подклаждат огънчето, докато в един момент ги намерим в краен стадий“.

Професорът припомни, че е важно родителите да се възползват от въведения задължителен профилактичен преглед на шестмесечна възраст за установяване на бъбречни заболявания и урологични аномалии. Ако бъдат открити навреме може да се предотвратят тежки последици.

Идеята на настоящия проект е да бъдат прегледани децата от малки населени места и ако се установят проблеми, да бъдат „хванати“ в ранен етап и да бъдат насочени към специализирана помощ, предаде БНР.

Проф. Митева сподели изненадата си, че в Ивайловград няма дори елементарна лаборатория за изследване на урина.

Трябва да се отбележи, че тази инициатива се организира благодарение на съвместното действие на лекари, представители на институции, неправителствени организации и спонсори, които осигуряват средствата за логистиката, подчерта Веселина Джамбазова.

На този етап инициативата си е поставила цел да извърши профилактични прегледи на децата в поне осем общини в страната. Организаторите не биха отказали обаче на всяка община, която би проявила желание нейните най-млади жители също да бъдат включени.