“Докторе, в един сайт намерих, че казвате това и това, но ви познавам и знам, че вие не говорите за тези неща, и то по този начин. Но все пак вярно ли е?” С обаждане по телефона от пациент общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова разбира, че е станала част от измамна реклама на хранителна добавка в интернет. Малко по-късно ѝ се обажда друг пациент със същия въпрос. Д-р Николова категорично отрича да рекламира, произвежда или продава лекарства и хранителни добавки.

“Аз нямам нищо общо с тези неща, никога не съм ги чувала и не рекламирам разни паразити”, разказа столичното джипи пред “24 часа”.

Д-р Николова квалифицира фалшивите реклами на лекарства и добавки като престъпление, за което трябва да бъде потърсена наказателна отговорност.

Primum non nocere (Преди всичко не вреди - от лат.) - това е фразата, която сме учили в университета и се придържаме към нея, обясни д-р Николова. В медицината това е първото правило. Не знам защо някой, за да спечели стотинки, поставя живота и здравето на хората в риск, като препоръчва да си спрат таблетката за кръвното, за диабет, а в някои случаи да си спрат онкологичната терапия, каза още Николова. “Много е грозно. Не може да ползваш доверието на хората към различни медицински специалисти и да им вредиш. В някои случаи е изключително тежко. Надеждата е това, което крепи човека, много е грозно по този начин да се спекулира точно с надеждата на хората да оздравеят”, обясни специалистът.

Тя съветва пациентите си, попаднали на подобни реклами, да я питат, преди да си поръчат.