Или защо е необходимо да се спре, когато усещаш, че нямаш достатъчно гориво

Mалко хора постъпват като нея, особено когато са на политическия връх. Но още с избирането си за министър-председател на Нова Зеландия през 2017 г. Джасинда Ардърн даде заявка, че няма да бъде системен играч. И то не само заради своята младост, а защото е от хората, които вършат всяка работа с цяло сърце, а не на всяка цена.

Ардърн бързо си спечели световна слава на най-младата жена, заставала на чело на правителство – само на 37 г. След това стана и едва втората, родила дете, докато управлява държава. Тя с лекота прескачаше препятствия, които изглеждаха непостижими за работещи майки. Появи се на годишната сесия на Общото събрание на ООН с тригодишната си дъщеря. На няколко пъти участва с нея и на заседания на новозеландския парламент. Не се срамуваше да признава, когато малкото момиченце прекъсваше онлайн обръщенията ѝ към нацията по време на коронавирусната криза. Държеше се като всяка млада жена, която се опитва да съчетава успешна кариера със семеен живот, но невинаги ѝ се получава.

С това непринудено поведение Ардърн си спечели много симпатии по цял свят. Медиите дори нарекоха тази вълна от възхищение “Джасиндамания”. Затова беше суперизненадващо, че тя реши да подаде оставка. Още по-неочаквани бяха аргументите ѝ. Тя обяви, че “няма достатъчно гориво”, за да продължи. “Знам какво изисква тази работа и знам, че вече не разполагам с достатъчно енергия, за да я върша. Толкова е просто”, заяви отиващата си новозеландска министър-председателка.

Когато тренираме, тялото ни освобождава ендорфини, серотонин и допамин, които повишават чувството ни за благополучие.
СНИМКА: ПИКСАБЕЙ
Когато тренираме, тялото ни освобождава ендорфини, серотонин и допамин, които повишават чувството ни за благополучие. СНИМКА: ПИКСАБЕЙ

Думите ѝ първоначално бяха подложени на съмнение, тъй като е на 42 г., когато повечето хора се стремят да изграждат кариера, а не се отказват от нея. Появиха се коментари, че истинската причина може да са увеличилите се заплахи за сигурността ѝ заради строгите социални ограничения, които налагаше в Нова Зеландия в пандемията. Ардърн обаче обясни, че дори на нейната възраст

преумората е нещо реално

и няма защо да се срамува от нея.

С това си признание тя докосна ужасно много млади хора по света, които се чувстват притиснати да гонят кариера на всяка цена. Социалните мрежи буквално загряха от коментари на тема “Професионално изгаряне”. За проблема се говори от години, но имаше надежда, че принудителното забавяне на темпото по време на пандемията е помогнало на доста да се избавят от него. Оказва се, че това не е съвсем така. Напротив, последвалата след коронавируса икономическа криза е намалила възможностите за бърза и удовлетворяваща реализация. И прегряването продължава да е широко разпространено, но често за него се говори абстрактно като набор от признаци и симптоми, с които човек може да се справи с известни усилия, а това не е съвсем така.

“Обикновено то е предизвикано от редица фактори, включително прекомерно натоварване, изпускане на процеси от контрол и усещане, че времето и усилията, вложени в работата, не са съизмерими с получаваните награди”, обяснява пред Би Би Си треньорът по житейско усъвършенстване Елизабет Грейс Сондърс. По думите ѝ най-важно е да се разбере, че това състояние не е свързано с пола и може да засегне всеки, а стигмата, че

“изгорелите” хора са по-малко компетентни,

пречи за справяне с проблема. Затова някои експерти смятат, че откровеността на Ардърн по темата може да се превърне в повратна точка заради световната ѝ популярност. И да се стигне до колективно предефиниране на “изгарянето” като нещо сериозно и потенциално животозастрашаващо, за което трябва да се внимава и да се работи, за да не се допуска.

То се получава обикновено от прекомерен стрес за дълго време, затова трябва да разреждаме напрежението чрез трикове за създаване на положителни емоции, съветва експертът по здравословен начин на живот Пети Уестън. Например да тренираме благодарност, повече физическа активност и медитация.

“Дори в тези тревожни времена всеки може да намери нещо, за което да бъде благодарен, че му се е случило, стига да го потърси. Воденето на

дневник на благодарността е ефективен начин за балансиране

на безпокойството”, казва Уестън пред “Дейли мейл”. Спортът на открито е друго нещо, което е доказано, че помага.

“Когато тренираме, тялото ни освобождава ендорфини, серотонин и допамин, които повишават чувството ни за благополучие и потискат хормоните, които причиняват тревога. Всяко упражнение има наистина положително въздействие върху психичното здраве, но тези на открито са още по-ефективни. Слънчевата светлина естествено засилва производството на хормони за добро настроение, а чистият въздух помага да спим по-добре”, обяснява експертът по здравословен начин на живот.

Тя съветва да се практикува медитация или други

упражнения за отпускане на тялото и успокояване на нервната система,

а също да се поддържа балансирано хранене. “Ако се придържате към диета, богата на зелени листни зеленчуци, пълнозърнести храни, бобови растения, ядки и семена, това ще ви помогне да постигнете дневни нива на витамини от група В, цинк и магнезий, за които е доказано, че помагат за контролиране на тревожността”, посочва Уестън.

От съществено значение е да се спи качествено, колкото и това да е трудно, когато стресът е голям. Малки трикове като топъл душ преди лягане, недопускане на светещи екрани в спалнята и поддържане на температура около 18 градуса в нея обаче могат да помогнат.