Създателите: Методът отсява предварително и с голяма точност хората, които може да се възползват от радикална терапия, и тези, които трябва да останат на медикаменти

Нова техника за образно изследване помага да се открият малки възли в хормонални жлези и да се излекува високото артериално налягане чрез отстраняването им, става ясно от публикация в авторитетното научно списание “Нейчър”.

При повечето хора с високо кръвно налягане (хипертония) причината е неизвестна и състоянието изисква лечение с медикаменти през целия живот. Когато налягането в кръвоносните съдове не се контролира добре, хипертонията се превръща в основна причина за смърт от инсулт, коронарна болест на сърцето, сърдечна и/или бъбречна недостатъчност.

Най-честата самостоятелна причина за хипертония е първичният алдостеронизъм - най-разпространената форма на ендокринна хипертония: надбъбречните жлези излъчват прекалено много от хормона алдостерон.

Причините за нарушението може да са различни по големина тумори на надбъбреците, едностранно или двустранно патологично разрастване на жлезите (адренална хиперплазия) и в редки случаи - генетични, предавана по наследство фамилна обремененост.

Знае се, че при 5-10% от хората с хипертония причината е генна мутация в надбъбречните жлези, което води до производството на прекомерни количества от стероидния хормон алдостерон. Това води до задържане на сол в тялото и повишаване на кръвното. Механизмът е ясен за науката. Алдостеронът помага за регулиране на артериалното налягане чрез управление на нивата на натрий и калий в кръвта. Увеличаването на натрия в кръвния поток води до задържане на вода и това повишава обема на кръвта и кръвното налягане. Хората с прекомерни нива на алдостерон в кръвта обикновено не се повлияват от лечението с често използвани лекарства за хипертония и са изложени на повишен риск от сърдечен и мозъчен удар.

Първичният алдостеронизъм, който се дължи на големите количества хормон, произвеждани заради аденома, може да бъде излекуван или значително контролиран чрез операция. Въпреки това инвазивният характер на стандартното предхирургично изследване ограничава шанса за излекуване до около 1% от пациентите, смятат лекари от лондонския университет “Куин Мери”, веригата лечебни заведения “Бартс” и университетската болница в Кеймбридж.

Екипът им обаче предлага алтернатива, подкрепена с данни от свое изследване, които говорят за 99% успех. Новото в метода на компютър-томографското сканиране е използването на багрилото метомидат като по-добър начин за прогнозиране на резултатите от премахване на възлите при първичен хипералдостеронизъм.

Британските лекари се ориентират за състоянието на надбъбречните жлези чрез ново 10-минутно сканиране чрез компютърна томография, която е неинвазивен метод.

Изследването помага да се открият и много малки възли в хормоналния орган и чрез отстраняването на туморчетата да се излекува високото кръвно.

При сканирането се прилага инжекционно във вената бързо разпадащото се радиоактивно багрило метомидат. (Багрилата от тази група може да са ви познати с разговорния термин контраст, контрастно вещество за скенер изследвания.) Веществото е така подбрано, че да полепва само върху района, произвеждащ алдостерон. Това позволява да светят миниатюрни туморчета, които при стандартно сканиране може да останат неразпознати.

При две трети от пациентите секрецията на алдостерон идва от доброкачествен възел в една от надбъбречните жлези, който след това може да бъде безопасно отстранен, пишат изследователите.

Когато светят няколко минути след инжектирането, възлите се разкриват като очевидна причина за хипертония, която в повечето случаи може да бъде излекувана.

Никога досега диагностициране на малките тумори не е достигало 99%, както с нашия подход. Надяваме се, че скоро това ще се промени, казва проф. Морис Браун.

Използваното сканиране се оказва толкова точно, колкото стария тест с катетър, но е по-бързо, безболезнено и технически изпълнимо при всеки пациент. Досега катетърният тест не е можел да предвиди кои пациенти ще бъдат напълно излекувани от хипертония чрез хирургичното отстраняване на проблемната зона.

Рутинно пациентите се разделят поравно на такива, при които излишъкът на алдостерон се дължи на едностранен продуциращ надбъбречен аденом и при които е възможно хирургично лечение, и такива с двустранно производство (често наричан идиопатичен хипералдостеронизъм), които се нуждаят от продължителна медицинска терапия с лекарства - антагонисти на алдостерона. Изборът се определя от това дали едната, или двете жлези имат аденоми. Когато е засегната едната, туморът се отстранява хирургически и кръвното се нормализира. Ако проблемът е двустранен, е логично, че не може да се мисли за премахването на жлезите и единствен вариант е лекарствена терапия. Стандартният начин да се определи какво да е лечението предполага прецизно разграничаване на двете групи пациенти на базата на вземане на проби от надбъбречна вена - инвазивна процедура, която освен всичко останало не е достъпна навсякъде. На този фон предлаганата нова техника за сканиране има предимството да е бърза и неинвазивна, без това да намалява точността на заключението къде има дори и най-малки възелчета, които може да провокират хипертонията.

Методът ни е поне толкова точен при прогнозирането на резултатите от адреналектомия (оперативното отстраняване), колкото стандартното инвазивно изследване, заключават изследователите. Те подчертават, че в проучването са разпознали и излекували неочаквано голям брой пациенти с едностранни аденоми – 2/3 от всички. Смятат, че това е косвен сигнал за скрита диагноза – хора с такъв проблем вероятно остават неразпознати в обичайната практика и съответно не могат да се справят с хипертонията си с еднократна операция.

С новия вид сканиране още преди хирургическото лечение може да бъде предвидено дали то ще има пълен клиничен успех, изтъкват лекарите иноватори.

Каузата, за която работят, е да стане възможно да бъде избегнато продължително лекарствено лечение на хора, които биха се излекували отведнъж чрез операция.