• Вече 30 г. носителката на “Оскар” спазва кето диета и твърди, че с нея е овладяла не само диабета, но и процесът на стареене се е забавил
  •  Момичето на Бонд от 2002 г. практикува йога и четири пъти седмично е във фитнеса

През 1989 г., докато снима телевизионния сeриал “Живи кукли”, Хали Бери припада. Актрисата е едва 22-годишна и прави първи стъпки в киното. “Преди да загубя съзнание, отчаяно ми се прииска да си легна. Но без да успея да сторя нещо, се сринах на снимачната площадка и ме откараха в болница”, спомня си тя.

Красивата млада манекенка, подгласничка на “Мис Америка” и шеста в конкурса “Мис Свят”, лежи една седмица в кома. Когато се събужда, животът вече не е същият. Лекарите я диагностицират с диaбет тип 1.
“Това бе момент, който никога няма да забравя. Трябваше да преосмисля начина, по който да живея, и оттогава нося това със себе си”, казва пред в. “Дейли мейл” Хали, която у нас наричат Холи. (Но за името едва ли може да се спори, тъй като е кръстена на супермаркет в родния Кливланд.)

“Диабетът ме хвана напълно неподготвена. Никой от семейството ми не е страдал от болестта и въпреки че бях с леко наднормено тегло в училище, се смятах за доста здрава”, разказва 56-годишната днес звезда. Около 20-ата си година обаче
започва да чувства постоянна
умора и отпадналост
До диабетната кома не знае какво точно не е наред. Всъщност тялото не произвежда достатъчно инсулин, който да преработва захарта в енергия.
Диабетът тип 1 е сериозно автоимунно заболяване, при което организмът атакува клетките в панкреаса, произвеждащи инсулин - хормона, който регулира нивата на глюкозата в кръвта. Когато панкреасът се увреди и не доставя инсулин, захарта постоянно се натрупва в кръвта. С времето това води до тежки последици - увреждане на вътрешните органи, очите, краката. Сред основните симптоми са

неутолима жажда, често уриниране,

загуба на тегло,

замъглено зрение, сърбеж в гениталиите, изтръпване на ръцете и краката. Приемането на инсулин е задължително.

Състоянието е често срещано в афро-карибските и азиатските общности поради генетично предразположение.

Най-вероятно такъв е случаят на Хали Бери, която е родена на 14 август 1966 г. в Кливланд, Охайо, от баща афроамериканец и бяла майка - англичанка от Ливърпул и медицинска сестра в психиатрия.
“Преди да чуя диагнозата, мислех, че ще се справя с постоянната отпадналост. Голяма грешка!”, казва актрисата.

В болницата лекарите разкриват сериозността на положението. Макар че панкреасът произвежда известен инсулин, той не е достатъчен, за да се спре развитието на болестта с проста диета и хапчета. Казват , че ще бъде на ежедневни инсулинови инжекции и специално хранене до края на живота си. В случай че не е осъзнала положението си, разкриват какво я заплашва.

“Казаха ми, че може да ослепея, да загубя краката си – спомня си унило Бери. – Уплаших се до смърт.

Бях сигурна, че ще умра”

Докторите подробно обясняват, че в резултат на излишната захар диабетиците често страдат от бъбречна недостатъчност, изправени са пред 5 пъти по-висок риск от развитие на сърдечни заболявания и 8-10 на сто от тях умират от сърдечносъдови усложнения. Слепотата се дължи на състояние, наречено ретинопатия, при което кръвоносните съдове в ретината стават крехки и лесно раними, запушват се и започват да растат хаотично и патологично, появяват се кръвоизливи. Резултатът – зрителни нарушения и слепота. Поглеждайки назад, актрисата вярва, че тези тежки думи на лекарите са спасили живота . “Влязох в болница, издъхвайки, а когато излязох, се чувствах сто пъти по-добре. Осъзнах, че е време да се погрижа за себе си”.

И със силата на зодия Лъв започва упорита борба с болестта – хранене, физическа активност, постоянни прегледи.

Междувременно успява да се изкачи до върха на кариерата. Прочува се с филми като “Бумеранг” с Еди Мърфи (1992-а) “Да загубиш Исая” (1995-а), “Не умирай днес” като огненото момиче на Бонд (2002-а) , “Готика” (2003-а), “Насинена” (2020-а), поредицата “Х-Мен”. През 2002 г. Хали става

първата и единствена чернокожа жена с награда “Оскар” за най-добра актриса

във филма “Балът на чудовището”. Печели “Златен Глобус” и “Еми” за “Запознай се с Дороти Дендридж” и още куп номинации за престижни призове. Изявява се и в антинаградата “Златна малинка” с “Жената котка”. Сигурно държи статуетката до тази на „Оскар”, защото казва: “Не съжалявам за тази роля. Тя ме научи на нови неща и ми донесе много пари.” Бери стана една от най-високо платените актриси в Холивуд с нетно богатство $ 100 млн.

Докато прави фурор в киното и полага усилия да държи под контрол диабета, Бери успява да се омъжи 3 пъти и да отгледа 3 деца. След първи брак без наследници с професионалния бейзболист Дейвид Джъстис тя осиновява дъщерята Индия на втория си съпруг - известния музикант и композитор вдовец Ерик Бенет. 14-годишната дъщеря Нала е от приятеля – канадския модел Габриел Обри. На 47 г. тази невероятна жена ражда момченце от третия си брачен партньор – френския актьор Оливер Мартинес. Масео е вече почти 10-годишен.

“Трябва да спазвам строг режим и да си гледам здравето не само заради себе си, но и заради децата”, казва холивудската знаменитост. И го прави вече над 30 г. Оттогава спазва кето диета с ниско съдържание на въглехидрати, умерено количество протеини и без захари. Това хранене е богато на мазнини, от които черният дроб произвежда кетони, използвани като гориво за тялото и мозъка.

“Изчезнаха всякакви десерти, бял хляб, боклуци, преработена храна и се появи изцяло ново меню - разказва Хали. - Започнах да ям прекрасни свежи зеленчуци, пиле, прясна риба, диетична паста. Изоставих червеното месо и намалих плодовете заради съдържанието на захар”.

Сега любимите ястия са прости, но вкусни, като

риба тон на скара и картофено пюре,

подправено с малко чесън.

Пийва и вино.

Твърди, че обича солени, а не за сладки неща. Любими са сладолед от ядки пекан и чипс със сол и оцет. Но ако полудее за сладичко, подправя храната с мед, меласа и безвредни подсладители.

Актрисата смята, че с кето диетата не само е овладяла диабета, но и процесът на стареене се е забавил. Наистина, тя младее, пълна е с енергия и върти страстна любов с 52-годишния музикант Ван Хънт, за когото твърди: “Най-накрая намерих своя човек!”.

Не само храненето се е променило, прави упражнения, избягва стреса. Във фитнеса е 4 пъти седмично с личния си треньор Робърт Уайт. Всеки ден практикува йога, кара ролери край дома си в Холивуд. За да контролира диабета, актрисата следи глюкозата си няколко пъти на ден, за да инжектира правилната доза инсулин. “Мнозина настръхват от това, но аз съм късметлийка, че мога да приемам инсулин – той ме спасява”, разсъждава тя.