Уролитиазата зависи от степента на диагностициране, от начин на хранене, географско разположение и метафилактиката, която се провежда при пациентите, които имат бъбречно - каменна болест. Това каза д-р Даниела Петрова нефролог във ВМА пред NOVA NEWS.

Средиземноморската диета е подходяща за хора с бъбречно – каменна болест, каза лекарят. Диетата включва плодове и зеленчуци, здравословни мазнини, зехтин, умерени количества на мляко и млечни продукти, риба, малка е консумацията на бяло и червено месо, умерени количества алкохол, основно вино, разказа д-р Петрова.

Рискови фактори, които могат да отключат заболяването са пола, начина на хранене, професията, поясни тя. Болестта се развива най-често във възрастовия диапазон между 20 и 50 години, каза тя. Установено е, че има и генетична зависимост при образуването на камъни в бъбреците, поясни лекарят. Има и други заболявания, които също могат да доведат до това, такива са например артериалната хипертония, захарен диабет, затлъстяване, възпалителни и други чревни заболявания, обясни д-р Петрова.

Лекарят разказа повече за видовете камъни в бъбреците.

Необходимо е да приемаме около 2,5 – 3 литра вода дневно, посъветва тя.

„Бъбречната колика се характеризира с внезапно настъпила болка, която е насочена към слабините, тя е постоянна. Може да бъде съпроводена с гадене и повръщане, како и в урината да има кръв. Най-честата грешка, която допускат хората е когато болката премине. Много често се оказва така, че камъкът е запушил бъбрека. Затова след бъбречна колика е важно да има проследяване от специалист“, предупреди д-р Петрова.

Тя разказа повече и за бъбречната криза при бременните жени.

Лекарят сподели повече информация и за диагностиката на бъбречните заболявания. Тя каза, че е необходимо и провеждането на образно изследване.

Д-р Петрова разказа за лечението на бъбречно – каменната болест във ВМА.

За да се избегнат тези заболявания, специалистът посъветва: да се приема вода, напитки с неутрално PH, ограничаване приема на алкохол, безалкохолни напитки, ограничаване на сол, ограничаване на мляко и млечни продукти, хранене с повече плодове и зеленчуци, намаляване консумацията на протеин от животински произход.